Citat:
În prealabil postat de Fani71
La unii catolici, de tendinta mai traditionalista, exista dragostea pentru slujbele bizantine si le slujesc uneori. Insa le mai schimba pe ici pe colo, mai scurteaza, de ex. partea cu catehumenii, sau chiar (am vazut odata cand am fost) 'Usile, usile..' (poate in ideea ca sa nu para ca dau pe cineva afara ;-)
Deci, nu sunt greco-catolici, ci invers, catolici simpatizanti ai slujbelor ortodoxe. In Belgia exista manastirea Chevetogne care are doua comunitati, una latina si una bizantina, insa sunt toti catolici din nastere. (nu provin din ortodoxie)
|
Da, sa stii ca ai dreptate. Am fost astazi la liturghia bizantina, si da, preotii erau calugari catolici, diaconul era si el olandez catolic, dar slujba in sine a fost dupa tot tipicul pe care il stiu eu, fara prescurtari. Nu, nu au sarit nici peste "Usile, usile." :D Dupa felul cum se inchinau, dupa felul cum au spus rugaciunile "in taina" in slavona, dupa gesturi, proscomidie, nu m-as fi gandit ca nu sunt de fapt ortodocsi nici intr-o suta de ani! Din pacate Crezul a fost cantat de cor in slavona, nu mi-am putut da seama daca era cu sau fara Filioque. Impresionant si frumos totusi, n-am crezut ca exista asa ceva. :)