Eu traiesc in Italia de 5 ani si am vazut lucruri care m-au intristat! Multi romani pe care ii cunosc si-au uitat traditiile. Traiesc momentele de sarbatoare si ce cele de pocainta precum cei de aici - adica le ignora complet!!!! Sunt biserici ortodoxe romanesti destul de multe si sunt destui de multi cei care le frecventeaza, dar cand intreaba preotul daca e cineva care vrea sa faca spovedanie, sau daca a adus cineva coliva pantru parastas, cand se pomenesc adormitii, nimeni nu face un pas inainte. Cand vorbesc despre post mi se raspunde repede - nu mai avem timp de post si e mai pacat sa poftesti decat sa bagi in gura (incerc sa le explic seminificatia postului dar schimba subiectul pentru ca le e bine asa si nu vor sa se priveze de nimic nici de dragul lui Dumnezeu si nici pt a-si mantui sufletul)!!! Este foarte usor de postit aici, mancarea costa putin si se gasesc legume din belsug. Cand vin sarbatorile unii merg acasa si au posibilitatea de a simti emotiile altii raman aici si petrec exact ca o normala zi de duminica. Femeile nu gatesc mancarurile noastre desi sunt atat de multe magazine romanesti cu produse traditionale. Nu se mai tine cont de sarbatori - se spala, se calca si se coase cand se are chef. Se comporta ca si cum Dumnezeu nu ii vede aici. Exact cum faci cand iesi din casa si iti schimbi comportamentul stiind ca parintii nu te vad.
Nu sunt eu perfecta si nu trebuie sa judec dar, vad in jurul meu ca oamenii se indeparteaza de la Dumnezeu si ma cuprinde frica. Eu fac eforturi constante sa fiu pe placul Domnului si desi gresesc de nenumarate ori sunt constienta de asta si ma stradui mereu sa ma corectez. E adevarat ca banul este ochiul necuratului pt ca atunci cand il au oamenii vad dor ceea ce le poate aduce nu si ceea ce le ia (sufletul cu toate trairile lui).Putini sunt cei care se vor mai intorce acasa pt ca s-au invatat sa stea aici cu burta plina, cu dulapuri pline de haine si cu invidia celor din Romania care ii vad ca pe niste oameni cu bani.
Sunt convinsa ca sunt si romani care-si igrijesc de suflet si nu se amagesc cu mirajul bunastarii dar sunt foarte putini - eu pana acum nu am intalnit.
|