Cineva spunea ca cu cat gandeste mai mult, cu atat gandeste mai prost. (sa nu te simti jignita, ca nu aceasta este intentia mea. Ai scapat tocmai esentialul in procesul gandirii). Nu este vina ta, pe acest topic s-au scris multe prostii, dar nimeni nu a vrut sa intervina (probabil din cauza postului).
Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Am tot citit ce scrieti voi aici pe site despre post, pacate si altele si am impresia ca se face o confuzie, poate chiar fara stiinta.
Multi spun ca postul, atat cel alimentar cat si cel conjugal (imi place termenul ales de Fani) are rolul unei rationalizari, unei limitari a exagerarii, pentru sanatatea noastra.
|
Scopul postului nu este sanatatea trupeasca.
Ci omorarea patimilor!
Curatirea trupeasca si sufleteasca. Dar o curatire de patimi (nu de toxine si alte aberatii ce am mai auzit!)
(Ce diferenta este intre unul care fumeaza 1 tigareta zilnic si cel care fumeaza un pachet? Nu este acelasi lucru? Sau voi spuneti ca primul "se infraneaza"? )
Eu vad ca scopul postului este sa ne amintim ca nu cu paine traim, ci cu fiecare cuvant al lui Dumnezeu. Nu mancarea ne tine in viata, ci dragostea lui Dumnezeu.
Dar noi suntem disperati: tot cu ochii dupa mancare (in primul rand eu, desigur). Cititi vietile sfintilor sa aflati cat mancau si cum traiau. Dar ei erau in alta stare duhovniceasca.
Citat:
Pe urma se mai pune problema zilelor de post in saptamana. Pe alea nu le-a inventat Iisus, ca el nu stia in ce zi va muri, sau va fi pus pe cruce, etc.
S-a ales sa fie post miercuri, vineri, sambata si duminica.
|
miercuri = ziua vanzarii
vineri = ziua rastignirii
Sambata = ziua inaintea Liturghiei (este firesc sa te pregatesti)
Duminica = ziua Liturghiei
Citat:
2. Eu tot nu inteleg ce legatura are rugaciunea, credinta in Dumnezeu, cu infranarea si postul. Adica nu poti sa fii credincios si sa te rogi in fiecare zi si sa-i dai si sotului 10 minute din zi, sau sa mananci normal si sanatos (fara lacomie)? De unde este incompatibilitatea asta, nu inteleg?
|
Omul are doua tendinte/ orientari incompatibile: iubirea de Dumnezeu si iubirea de sine. La una trebuie sa renunte ca sa o creasca pe cealalta.