View Single Post
Vechi 30.11.2009, 22:21:14
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Nu inteleg

...pe aceia care pleaca din tara dar s-ar tot intoarce si sunt plini de doruri si nostalgii.
Da, inteleg asta daca mai ai parinti, surori, frati. Dar nici atunci.
Imi spunea un prieten: ai plecat din tara, ti-ai dorit asta, ca sa-ti fie mai bine.
Atunci de ce sa mai vrei inapoi?
Si eu ma consider cetatean european, nu al lumii. Vad o diferenta mare intre Europa si alte continente. Si noi apartinem acum de EU.
Mi-as dori sa existe o cetatenie europeana, si nu sa trebuiasca sa ai sapte cetatenii.
A trai in strainatate este inca f.greu pentru noi.
Nu te simti de fapt acasa nicaieri o buna perioada de timp: in tara devii strain, rupt, iar in alta tara inca nu esti acceptat si stabilit si ai multe greutati poate ani si ani de zile.
Te lupti sa gasesti de lucru, casa, sa te adaptezi, sa inveti lucruri noi, trebuie sa renunti la valorile tale, sa accepti altele (nu neparat mai bune, sau in general valori umane), sa nu mai fii tu.
Ne lipseste biserica noastra ortodoxa. Da, si inca cum. Sunt prea putine biserici si mult prea putini preoti.
Limba slujbei conteaza mai putin. Cam intelegem toti (cei crestini) despre ce este vorba.
Discriminare ca esti roman? Depinde de tara. Mai grava este discriminarea generala ca esti...strain si mai ales de...varsta.
De la o anumita varsta dom'le nu-ti mai ramane decat sa-ti pui streangul de gat: ca serviciu nu, copii nu, asigurare medicala nu, etc.
Romanii din diaspora? Nu stiu daca uita traditii, as spune ca mai rau este ca nu uita alte chestii pe care ar trebui sa le uite (naravuri adica).
Zilele astea iar s-a pus problema sa organizam serbare de Craciun pentru copii si adulti.
Of, mereu mancarea si bautura. In rest...nimic. Sa te simti bine, sa canti o colinda, sa vorbesti cu altul. Nu - sa stam pe scaun, sa bem si sa mancam.
Nucleu de romani.
Pai mi-ar place sa ne simtim bine intre straini, dar nu prea se poate...ei sunt mai retinuti, mai cu ale lor. Greu patrunzi. Nu stiu in alte parti cum sunt, dar aici ori sunt cu sportul ori sunt bolnavi cand ii auzi.
Romanii sunt inca separati, insingurati, depinde si de situatia materiala si familiala (daca n-ai copii, bani, serviciu, etc.), e cam greu sa te lipesti.
Intr-un cuvant: strainatatea este frumoasa sa o vezi, dar o lupta ca s-o traiesti.
Si din tara totul se vede mai frumos, dar ne lipsesc informatiile reale.
Nu-i mai bine nicaieri.
Sunt tot mai multi imigranti peste tot si prin urmare populatii pestrite, se pierd traditii vechi, cultura, curatenie etc.
Reply With Quote