postul
Cotoracia, vad ca la controversa in legatura cu neimpunerea postului parterului nu mai raspunzi ;-) Sper ca nu vrei sa il contrazici pe sfantul Ioan Gura de Aur.
Am vorbit cu preoti, si preotii pe care ii cunosc eu au conceptia despre post pe care am expus-o mai sus. De la ei am invatat-o (cu completarile aduse poate din lecturile si din mintea mea). Asa ca.. exista preoti si preoti.
Eu nu am spus sa traim oricum si sa nu tinem seama de post, repet si iarasi repet, am spus ca regulile de post sunt date ca propunere, ca orientare, nu ca lege. Am spus si ca se aplica la om. Postul este bun, este necesar, este chiar indispensabil, insa forma lui poate diferi.
In privinta postului conjugal, eu mai am si parerea (luata iarasi de la unii parinti pe care ii urmez) ca s-a ajuns la niste reguli prea aspre, care nu tin seama de ce inseamna de fapt relatia conjugala, pentru ca sunt facute de calugari, care au importat in gandirea Bisericii o gandire partial anti-trup, o gandire in care sexualitatea este mai degraba tolerata pentru ca de, trebuie sa facem copii (nu este asa in dogme! numai in disciplina care s-a fixat la un moment dat). Aici Sophia are dreptate: daca pui toate zilele cand 'nu e voie' cap ca cap, iti raman foaaaarte putine cand 'e voie'. In medie, odata la doua saptamani, daca nu si mai putin.
Adica, unirea conjugala devine o exceptie.
Or, atat sfantul Pavel cat si sfantul Ioan care il comenteaza spun exact invers, sa se infraneze pentru o vreme iar apoi iar sa se impreuneze - deci invers: exceptia este infranarea. Reciteste textul pe care l-am postat.
Este ceva anormal aici. Ceva care arata ca s-a exagerat.
De exemplu, chestia cu lunea - cica 'ziua ingerilor' (ei si ce, sunt gelosi ingerii pe noi ca ei nu au trupuri?); sau cu duminicile si sarbatorile - cand mancam carne, deci nu postim niam, ne bucuram si in trup de sarbatoare - pai atunci de ce sa nu ne bucuram si unul de altul, sotul si sotia? Postul conjugal este mult mai aspru decat cel alimentar. Este clar ca de fapt calugarii care l-au facut asa considerau sexul ca ceva in principiu ne-cuser.
Nu am de gand sa vorbesc despre (ne)postul si (ne)nevointele mele, pentru ca ar insemna sa povestesc niste lucruri personale pe care nu vreau sa le dezvalui in public.
NB Nu uita ca unii parinti cunoscuti in Romania, ca parintele Teofil Paraian, au pareri asemanatoare cu ale mele. Am postat asta parca mai sus, sau este in alta parte.
Nu vom fi de aceeasi parere, insa iti doresc o seara buna si sa fie fara suparare! Tot respectul pentru postul tau, insa sper ca este facut si cu voia sotiei si cu bucurie ;-)
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
|