sau
PARASTASUL CUVIOSULUI ARSENIE BOCA
Am fost de mai multe ori la manastirea PRISLOP cu masina proprie sau cu ocazia unor pelerinaje in tara ,cind ne-am oprit si acolo.
Acum fiind weekend si 20 ani de la trecerea cuviosiei sale la Domnul,profit sa merg cu masina ,eu fiind la 200km de manastire ,de aci din partea vestica a tarii.Asa ca vineri la ora 11 si 36 min. plec pregatita cu tot ce trebuie pentru a dormi o noapte in masina si sa nu –mi fie frig.Motivul pentru care m-am hotarit sa dorm in masina desi am un var primar la Hunedoara este pentru a cunoaste atmosfera de noapte de la mormintul parintelui si pentru ca a doua zi politia nu m-ar mai fi lasat sa intru pina linga manastire .Inainte de a merge acolo ,ajungind in zona Hateg pe la ora 14 ,am mers si la biserica din DENSUS ,sa mai vad aceasta frumoasa bijuterie romaneasca veche din secolul 3.Am ajuns putin dupa ora 14 si pina la sosirea preotului ,care intotdeauna deschide la vizitatori ,m-am inchinat in fatza intrarii ,unde,deasupra usii se afla icoana Sf.NICOLAE ,acest mare si iubit de noi sfint ,fiind si hramul manastirii,apoi am inconjurat biserica admirind contraforturile din spate , leii de pe acoperis ,pietrele din marmora alba pe care scrie cu litere romane legiunea romana,peisajul superb al muntilor RETEZAT, m-am asezat pe banca si m-am lasat invaluita de linistea binefacatoare de acolo.Tomai a venit si preotul si a deschis mica bisericuta ,bijuterie din piatra a carei maiestuozitate m-a impresionat intotdeauna ,mica ,din piatra ,dar maiestuoasa.!M-am inchinat la iconostas in fatza altarului si la icoana Sfintului Nicolae,apoi am admirat vechile picturi ,descoperite mai bine acuma atit cele din altar cit si cele de pe pereti .M-am bucurat sa gasesc poze cu aceste icoane ,cit si cu icoanele de pe cei patru stilpi din marmora care au in jumatatea inferioara lei sculptati pe ele ,aceste elemente de marmora alba fiind luate din castrul roman de la SARMISEGETUSA ROMANA ,aflata nu prea departe de DENSUS ,Am cumparat pozele cu aceste vechi icoane ,gindindu-ma ca s-ar putea sa nu mai ajung in graba pe acolo!Am plecat multumita de aceasta posibilitate oferita ,de a cumpara icoanele ,sub forma unor poze mici ,inclusiv ICOANA SFINTEI TREIMI ,care are pe MINTUITORUL in costum nationl romanesc ,icoana UNICA LA NOI IN TARA!
Pe scurtatura ,prin satul Pesteana am ajuns la drumul Hateg-Caransebes ;aci cei care vor sa vada Sarmisegetusa mai merg 6 km la dreapta spre Caransebes,,iar cei care vor sa vada PARCUL NATIONAL RETEZAT ,o iau putin spre stinga ,adica spre Hateg si fac la dreapta la un indicator spre Riusor si Parcul national Retezat.Eu am mers prin satul CLOPOTIVA spre parcul national Retezat ,nu spre Riusor ,pentru ca voiam sa ajung pe RIUL MARE la SCHITUL DIN RETEZAT SCHIMBAREA LA FATZA ,schit situat intr-o zona superba ,la o curba a drumului spre barajul de sus de unde se ofera ochilor un peisaj incintator.Dar eu m-am oprit doar la schit de data asta ,pentru a ma inchina aci ,unde se afla pe masuta icoana MINTUITORULUI INVIAT de la biserica Draganescu ,aceea pictata de parintele ARSENIE BOCA.,mare pe peretele din stinga a bisericii din Draganescu.Mi-am incintat privirile cu superbul peisaj ce mi se oferea ochilor .am luat apa de baut foarte buna de la izvorul din curtea schitului si apoi mi-am luat imagini ,facind poze cu celularul atit a schitului si a peisajului,a izvorului ,dar mai ales a acelor pietre memorabile ce se afla acolo,anumeiara patrata cu semnul crucii SF.APOSTOL ANDREI ,incru

stat pe ea in mod natural si adusa din riul mare,gasita acolo.;piarta adusa de la gura Bucurei pe care este imprimata ,tot in mod natural o cruce in relief ; piarta ovala pe care se vad urme de scoici ,melci ,pesti si doua la fel ,dar mai mici ,ele oferind un indiciu important ca in zona Hategului a fost cindva un bazin hidrografic ,probabil o mare,care ulterior s-a retras!Nu am uitat nici crucea de lemn cu vechime de 100 ani din fatza schitului ,nici troita din lemn ,veche si ea ,aflata in drept cu altarul ,in spre izvor.Merita daca ajungeti prin zona Hategului sa vizitati aceste bijuterii nationale si sa vedeti si aceste pietre UNICE din curtea schitului din Retezat ,de pe Riul Mare!