View Single Post
Vechi 02.12.2009, 00:21:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit ca sa revenim la subiectul topicului

As vrea sa dau aici traducerea textului de Leon Bloy pe care l-am postat mai sus in franceza. (cam rapida, cam aproximativa.. va rog sa ma iertati, sper ca este inteligibila)

"Libertatea noastra este solidara cu echlibrul lumii.. Fiecare om care face un act liber isi proiecteaza personalitatea spre infinit. Daca ii da unui sarac un ban cu inima incrancenata, acest ban gaureste mana saracului, cade, gaureste pamantul, face gauri in sori, traverseaza firmamentul si corupe universul.
Daca face o fapta necurata, intuneca poate mii de inimi pe care nu le cunoaste, care insa ii corespund in chip tainic lui, si care au nevoie ca acest om sa fie pur, asa cum un calator care moare de sete are nevoie de paharul de apa din Evanghelie. O fapta caritabila, un gest de mila adevarata ii canta laudele dumnezeiesti, incepand cu Adam si pana la sfarsitul veacurilor; ea ii insanatoseste pe cei bolnavi, ii consoleaza pe cei disperati, linisteste furtunile, ii elibereaza pe cei ce sunt prizonieri, ii converteste pe credinciosi si protejeaza toata umanitatea.
Toata filozofia crestina sta in importanta inexprimabila a actului liber si in notiunea unei invaluitoare si indestructibile solidaritati."

Imi place acest text (citat de un teolog intr-un text despre problema raului in lume) si il citez aici pentru a repune consecintele actelor noastre intr-un context mai larg, nu al celui 'de sange'.
Imi palce ca vorbeste de actul liber, pe care il opune actului necurat (impur, pacatos). Deci, fapta buna, pura, este fapta libera! Fapta adevaratei libertati! Atunci cand iesim din determinarile naturii umane si ale familiei pentru a face ceva intr-adevar bun, ceva ce poate schimba lumea.