View Single Post
  #572  
Vechi 02.12.2009, 11:34:29
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Căutătorul: Ce este Ortodoxia?

Ortodoxul: “Ortodoxie“ înseamnă “dreapta slăvire“, să îi dai cinstea cuvenită Domnului. Căci există de asemenea o preamărire greșită a Domnului, o cinstire ce nu-I este bineplăcută. Ortodoxie înseamnă să acorzi Domnului cinstea cuvenită prin dreaptă credință și dreaptă închinare. De fapt, “Ortodoxie“ înseamnă simplu “dreapta credință“.

Căutătorul: De ce este necesară dreapta credință?

Ortodoxul: Nu putem cinsti ceea ce nu cunoaștem, iar dreapta credință înseamă adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu. Cei care nu au dreaptă credință, nu îl pot cinsti pe Dumnezeu așa cum se cuvine. Către aceștia, credincioșii adevărați spun, nu din aroganță, ci din smerita recunoaștere a comorii pe care au primit-o: “Voi vă închinați căruia nu știți; noi ne închinăm Căruia știm“(Ioan 4.22).

C: Ce este Biserica Ortodoxă?

O: Biserica Ortodoxă este Biserica ce are Ortodoxia – “credința dată odată sfinților“ (Iuda 9) și “închinarea în duh și adevăr“ (Ioan 4.23) – adică închinarea către Dumnezeu Tatăl în Fiul, Care este Adevărul, și în Duhul Sfânt, Care este Duhul Adevărului. Ea este Trupul lui Hristos, este sălaș al Duhului Sfânt, Corabia mântuirii, Vița cea adevărată. Conform altei definiții, Ea este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească – Una în unitatea sa în credință și închinare, Sfântă în tainele Ei și în mulțimea de sfinți bărbați și femei pe care i-a dat, Sobornicească în plinătatea Sa în fiecare din părțile Sale constituente, Apostolească în originea Sa și succesiunea continuă de la Apostoli și în fidelitatea Ei față de învățăturile apostolice. Sf. Gherman al Constantinopolului definește Biserica astfel: “o casă divină unde este săvârșită tainica Jertfă cea fără de sânge (mystical living Sacrifice), … iar pietrele sale prețioase se află în învățăturile divine pe care Domnul le-a dat discipolilor Săi.“

C: Cât bigotism! Ce sunt atunci celelalte biserici – de exemplu cea romano-catolică și cea protestantă?

O: Sunt ramuri ce au fost tăiate din Vița cea Adevărată în decursul secolelor. Biserica Apuseană a fost Ortodoxă în prima mie de ani de istorie creștină. Dar în 1054, după o lungă perioadă de declin, Roma s-a despărțit de Estul Ortodox și a introdus o serie întreagă de învățături eretice: infailibilitatea și jurisdicția universală a Papei, purcederea Sfântului Duh de la Tatăl și de la Fiul (Filioque), indulgențele, purgatoriul, harul creat etc. Protestanții s-au despărțit de Roma în secolul al șaisprezecelea, dar nu s-au întors la Ortodoxie și la Adevărata Biserică. În schimb, ei au introdus încă mai multe erezii, respingând Tradiția, Sfintele Taine, rugăciunile pentru cei adormiți, cinstirea Sfinților, etc.

C: Dar nu există oameni buni în celelalte biserici?

O: “Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu“ (Matei 19.17). Omul, în starea sa actuală, căzută, nu este și nu poate fi bun. “Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul“ (Psalmul 13.1). Până și Apostolii au fost numiți răi de către Domnul (Luca 11.13). Omul poate deveni bun numai unindu-se cu Singurul care este Bun, Dumnezeu. Și această uniune este posibilă numai prin urmarea poruncilor, dintre care prima este cea de a te pocăi și de a te boteza. Dacă un om nu s-a pocăit și nu a fost botezat prin botezul Uneia, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică, astfel primind bunătatea Domnului în el, nu se poate spune că este bun în nici un sens adevărat. Pentru că “bunătatea“ celor căzuți, nebotezați, nu este bună în ochii Domnului, ci reprezintă “veșminte întinate“, cum spune Profetul Isaia (Isaia 64.5).

C: Deci ortodocșii sunt buni și restul sunt răi? O religie cam fățarnică aș putea să spun, exact felul de credință fariseică pe care Domnul a condamnat-o!

O: Nu, noi nu spunem că toți ortodocșii sunt buni, deoarece este un fapt trist că mulți, foarte mulți creștini ortodocși nu folosesc bunătatea, harul care le este dat prin Sfântul Botez pentru a face lucrări cu adevărat bune. Iar pedeapsa lor va fi mai mare decât a celor care nu au primit niciodată Sfântul Botez. “Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor“.(Petru II 2.21) “Căci dacă păcătuim de voia noastră, după ce am luat cunoștință despre adevăr, nu ne mai rămâne, pentru păcate, nici o jertfă, ci o înfricoșată așteptare a judecății și iuțimea focului care va mistui pe cei potrivnici“.(Evrei 10.26,27)

C: Ce tablou trist înfățișezi! Cei nebotezați nu pot face binele, iar cei ce păcătuiesc după ce s-au botezat sunt destinați pentru o pedeapsă chiar mai mare!

O: Nu chiar. Cu toate că nu putem fi botezați din nou pentru a ne fi iertate păcatele, putem să obținem dezlegarea de păcate în alte feluri: prin rugăciuni și lacrimi, prin post și milostenie, iar mai presus de toate, prin tainele Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Dumnezeu nu îi respinge pe cei ce se căiesc din toată inima. Așa cum spune David: “inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.“ (Psalmul 50.18).

C: Dar nu este o astfel de pocăință posibilă pentru toți oamenii? Nu s-a căit David în psalmul pe care l-ai citat și nu a primit el iertarea de la Dumnezeu?

O: Ba da, dar salvarea nu constă numai în iertarea păcatelor, ci și în dobândirea sfințeniei, acea sfințenie “fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul“ (Evrei 12.14), acea sfințenie care este dată numai prin tainele Bisericii și care poate fi pierdută dacă nu ducem o luptă severă și neîntreruptă împotriva păcatului. În plus, păcatul original poate fi șters numai în cristelnița botezului.

C: Deci nici măcar David nu a fost salvat?

O: Nici măcar David nu a fost salvat înainte de venirea lui Hristos. Chiar și Patriarhul Iacov a anticipat că va merge în Infern (Șeol) după moartea sa, împreună cu dreptul său fiu, Iosif: “Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!“ (Facerea 37.35) Deoarece “și toți aceștia [drepții Vechiului Testament], mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința, pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun [creștinii Noului Testament], ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea [în afara Bisericii Noului Testament].“ (Evrei 11.39-40)

C: Ce înseamnă păcat original?

O: O anume infecție pe care o moștenim prin părinții noștri de la Adam, cel care a înfăptuit păcatul original.

C: Cum putem noi să fim responsabili pentru păcatul lui Adam?

O: Nu suntem responsabili pentru el, dar suntem pângăriți de el.

C: Chiar și copiii?

O: Chiar și copiii. Căci “înstrăinatu-s-au păcătoșii de la naștere, rătăcit-au din pântece“ (Psalmul 57.3). Și cum spune Iov: “Cine ar putea să scoată ceva curat din ceea ce este necurat? Nimeni! Nici măcar un singur om, chiar dacă ar trăi numai o zi pe pământ.“ (Iov 14.4 LXX) Din nou, Sfântul Grigorie din Nissa scrie: “Răul a fost amestecat cu firea noastră de la început… prin cei care, prin nesupunerea lor au introdus boala. La fel cum în înmulțirea naturală a speciilor fiecare animal dă naștere celor asemenea lui, tot așa și omul este născut din om, o ființă supusă patimilor dintr-o ființă supusă patimilor, un păcătos dintr-un păcătos. În acest chip, păcatul se ivește în noi când ne naștem; crește odată cu noi și se află cu noi până la sfârsitul vieții“.[2] De aceea de la început Biserica a practicat botezarea pruncilor “pentru iertarea păcatelor“.

C: Tot mi se pare nedrept ca cineva, nemaipunând la socoteală micuții, ar trebui să sufere pentru păcatul altcuiva.

O: Judecata lui Dumnezeu nu este judecata noastră. Și ține minte: dacă este nedrept să suferim noi din cauza păcatului lui Adam, nu este mai puțin nedrept să fim mântuiți prin bunătatea lui Hristos. Cele două “nedreptăți“ sunt simetrice și se anulează reciproc: “Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți.“ (Romani 5.19)

C: Deci este imposibil să fii bun în afara Bisericii, pentru că păcatul și rădăcinile acestuia sunt extirpate numai în Biserică?

O: Mai mult decât atât: numai în Biserică poți recunoaște păcatul. Căci numai către Biserică a fost făcută cunoscută voia lui Dumnezeu în plinătatea ei. Și dacă noi nu știm care este voia Domnului, nu putem să ne căim cu adevărat de încălcarea voii Sale. Biserica este singurul spital unde primim și diagnosticul corect al bolii și vindecarea completă a acesteia.
Reply With Quote