View Single Post
  #573  
Vechi 02.12.2009, 11:36:40
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit continuare

C: În regulă. Dar cum, atunci, există minuni care se fac în afara Bisericii, și chiar în religiile necreștine?

O: Minuni – dacă sunt cu adevărat de la Dumnezeu și nu de la diavol – sunt o dovadă, nu (sau nu neapărat) a curățeniei sufletești a oamenilor prin care se fac minunile, ci a milei Domnului.

C: Deci dacă un catolic sau un aglican sau un hindus face o minune, nu reprezintă nimic, în timp ce dacă un ortodox face minunea este nemaipomenit!

O: Nu am spus acest lucru. Ceea ce am spus a fost faptul că lucrarea unei minuni, dacă este de la Dumnezeu, ne arată în primul rând că Domnul este milostiv. Dacă, de asemeni, arată curățenia sufletească a celui prin care se face minunea (sau a celui către care se face), este cu totul altă problemă, care are nevoie de o examinare atentă.

Nu neg că minuni adevărate se pot întâmpla în afara Bisericii. La urma urmei, Domnul “face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți“ (Matei 5.45). Și când Sf. Ioan i-a interzis unui om care scotea demoni în numele lui Hristos să facă aceasta “pentru că nu merge după noi“, Hristos nu i-a aprobat fapta sa: “Nu-l opriți“, spune El, “căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi.“ (Marcu 9.38-40)

Pe de altă parte, Domnul a spus și: “Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? Și atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea!“ (Matei 7.22-23) Deci este posibil să faci o minune în numele lui Hristos, dar cu toate acestea să fii un om rău. Iar Domnul poate face minunea prin omul rău nu pentru a dovedi cucernicia (non existentă) a omului, ci pur și simplu din milă către cel pentru care se face minunea. La urma urmei, Iuda a făcut minuni, dar Sf. Ioan Botezătorul, cel mai mare bărbat născut din femeie, nu a făcut minuni…

Și nu trebuie să uităm faptul că minunile și profețiile ce par creștine pot fi făcute prin cel rău. Astfel o fată spunea adevărul despre Apostolul Pavel, sfătuind oamenii să îl urmeze – dar ea vorbea printr-un duh pitonicesc pe care Pavel l-a scos din ea (Faptele Apostolilor 16.16-18). Eu cred că majoritatea minunilor făcute în religiile păgâne, cum ar fi hinduismul, sunt de la cel rău; pentru că “toți dumnezeii neamurilor sunt idoli“ (Psalmul 95.5)

C: Dacă până și făcătorii de minuni pot fi de la cel rău, atunci cine se mai poate mântui?

O: Oamenii trebuie întotdeauna să distingă între posesia darurilor spirituale și mântuire. “Dar nu vă bucurați de aceasta, că duhurile vi se pleacă“, a spus Domnul, “ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri.“ (Luca 10.20) “Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.“ (I Corinteni 13.2)

C: Ah, acum sunt de acord cu tine! Dragostea este semnul distinctiv al creștinului. Și trebuie să îți spun că este anume ceea ce lipsește vizibil din expunerea ta. Toată această mândrie că ești ortodox, că numai tu aparții Adevăratei Biserici, și să crezi cu atâta dușmănie că toți ceilalți, în afară de tine, vor fi condamnați!

O: Dar eu nu am spus așa ceva!

C: Ba da!

O: Am afirmat că Biserica lui Hristos, prin care eu înțeleg numai Biserica Ortodoxă, este singura Corabie de mântuire. Și dacă, așa cum spunea Sf. Nectarie de la Optina, ar fi fost oameni salvați în afara celor din Corabia lui Noe, atunci există și oameni în afara Bisericii ce se pot mântui. Dar nu am spus că toți cei ce se află în Corabie se vor mântui, căci ei se pot arunca în afara ei prin faptele lor rele. Și nu am spus că cei care înnoată în direcția Corabiei, dar au fost împiedicați să intre în ea înainte de moartea lor, nu pot fi mântuiți. Cine poate să știe dacă Suveranul Dumnezeu, Cel care cunoaște inimile tuturor oamenilor, nu poate alege să le întindă mâna Sa celor care, prin neștiință sau împrejurări nefavorabile, nu au putut să intre în Corabie înainte ca întunericul morții să coboare asupra lor, dar care în inimile și în mințile lor tânjeau către adevăr? “Dragostea toate le nădăjduiește“ (I Corinteni 13.7).

C: (ironic) Cât de generos din partea ta! Dar reprezintă mai mult o speranță evlavioasă decât un articol de credință, nu-i așa?

O: Bineînțeles. Din punct de vedere al credinței dogmatice, noi putem și chiar trebuie să afirmăm cu putere că, după cum spunea Sf Ciprian al Cartaginei “nu există mântuire în afara Bisericii“.[3] Căci însuși Domnul spune, cu o mare putere de expresivitate: “Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.“ (Ioan 6.53). Iar Apostolul Petru spune: “Și dacă dreptul abia se mântuiește, ce va fi cu cel necredincios și păcătos?“ (I Petru 4.18)

Mai mult decât atât, dacă noi, pretinzându-ne în mod arogant a fi mai “milostivi“ decât Însuși Milostivul Domn, ne arogăm dreptul de a-i “ierta“ pe cei ce trăiesc în religii mincinoase sau în erezii, păcătuim nu doar împotriva credinței dogmatice, dar și împotriva dragostei. Căci atunci suntem vinovați că îi îndrumăm să meargă mai departe în eroare, dându-le falsa speranță că ei pot rămâne în minciuna lor fără nici un pericol pentru sufletele lor nemuritoare. Le luăm frica de Dumnezeu și imboldul de a căuta Adevărul, care El singur îi poate salva.

C: Și totuși mai devreme vorbeai despre “neștiință și împrejurări nefavorabile“. Cu siguranță că Dumnezeu ține cont de acest lucru!

O: Bineînțeles. Ține cont. Dar “a ține cont“ nu e același lucru cu “absolvirea de orice vină“. Amintește-ți de parabola slugilor neglijente: “Iar sluga aceea care a știut voia stăpânului și nu s-a pregătit, nici n-a făcut după voia lui, va fi bătută mult. Și cea care n-a știut, dar a făcut lucruri vrednice de bătaie, va fi bătută puțin.“ (Luca 12.47-48). Cu alte cuvinte, neștiința despre voința Domnului și Adevărul Său poate micșora pedeapsa, dar nu o poate înlătura cu totul.

C: De ce? Nu același Domn a spus: “Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat“ (Ioan 9.41)?

O: Pentru că noi niciodată nu suntem în totalitate orbi și, fiind oi raționale făcute după chipul și asemănarea Păstorului Dumnezeu, întotdeauna avem acces la acea “Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume.“ (Ioan 1.9). Astfel Apostolul Pavel spune cu claritate că păgânii, care nu cred în Singurul Creator al universului, sunt “fără scuză“; “pentru că ceea ce se poate cunoaște despre Dumnezeu este cunoscut de către ei; fiindcă Dumnezeu le-a arătat lor. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire.“ (Romani 1.19-20). Dumnezeu “nu S-a lăsat pe Sine nemărturisit“ (Faptele Apostolilor 14.17) chiar și printre păgâni.

Sf. Ioan Hrisostom (Gură de Aur) spune că fiecare om are creația în afara lui și conștiința înlăuntrul său ca să îl conducă departe de minciună și înspre Biserică, ceea ce este a treia mare martoră a adevărului, “stâlp și temelie a adevărului“, după cum o numește Sfântul Apostol Pavel. (Timotei I 3.15).[4] Creația și conștiința singure nu îi pot revela întregul adevăr, dar dacă el urmează acea revelație parțială pe care o dau creația și conștiința, Domnul îl va ajuta să găsească plinătatea adevărului în Biserică. Nici nu există vreo situație în viață, oricât de străin și de opus Bisericii ar fi, din care Domnul, “care dorește ca toți să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”, să nu poată să îl salveze pe adevăratul căutător al adevărului. Deci, la întrebarea: “De ce sunt pedepsiți cei neștiutori?“, răspunsul, conform Sf. Teofilact al Ohridei, este: “Pentru că atunci când ar fi putut să știe, nu a dorit să facă acest lucru, ci s-a făcut pricina propriei neștiințe din cauza trândăviei.“
Reply With Quote