C: Dar dacă păgânul sau ereticul nu a întâlnit niciodată adevărul în Biserică sau a întâlnit numai reprezentanți ai Bisericii foarte păcătoși sau neștiutori? Nu poate fi el atunci considerat orb și necunoscător și deci fără păcat?
O: Totul depinde de natura și gradul neștiinței. Există neștiință voluntară și involuntară. Dacă nu ar fi existat o astfel de neștiință involuntară, Domnul nu ar fi spus pe cruce: “Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac“ (Luca 23.34). Iar rugăciunea Lui a fost ascultată, căci în ziua de Rusalii, Petru i-a chemat pe evrei la pocăință, spunându-le: “știu că din neștiință ați făcut rău“ (Faptele Apostolilor 3.17), după care mulți evrei s-au pocăit și au fost botezați. Și iar, Apostolul Pavel spune “am fost miluit, căci în necredința mea, am lucrat din neștiință.“ (I Timotei 1.13). Dar ține minte că acești oameni au răspuns la adevăr când acesta le-a fost prezentat. Acest lucru arată că neștiința lor fusese involuntară și din acest motiv scuzabilă.
Pe de altă parte, există o împietrire a inimii care refuză să vadă semnele pe care le arată Domnul despre Adevărul Lui, semnele din afară și îndemnurile din interior. Aceasta este neștiința voluntară. Oamenii care se împietresc în acest fel nu cunosc adevărul pentru că nu vor să îl cunoască. Acest refuz încăpățânat de a primi adevărul reprezintă ceea ce Domnul numește: “hulă împotriva Duhului Sfânt“ (Matei 12.31), care nu va fi iertată nici în această lume, nici în cealaltă.
C: De ce nu poate fi iertată?
O: Deoarece iertarea este acordată numai celui ce se pocăiește, iar pocăința reprezintă recunoașterea adevărului despre sine. Însă, dacă un om refuză să privească adevărul în față și luptă în mod activ împotriva lui în sufletul său, el nu se poate pocăi și astfel nu poate fi iertat. Luptând împotriva Adevărului el luptă împotriva Duhului Adevărului, care călăuzește la tot adevărul. (Ioan 16.13). Este posibil ca un om să se înșele în mod sincer în legătură cu Hristos pentru o vreme, iar acest lucru îi poate fi iertat, după cum i-a fost iertat și Apostolului Pavel. Dar dacă această necunoaștere este compusă din respingerea imboldurilor către adevăr așezate în suflet de Duhul Adevărului, atunci nu mai e nici o speranță. Deci păgânul care rămâne cu încăpățânare în păgânismul său în ciuda mărturiei creației și a conștiinței, și ereticul care rămâne cu încăpățânare în erezia sa în ciuda învățăturii Uneia, Sfinte, Sobornicească și Apostolească Biserică, hulesc amândoi împotriva Duhului Adevărului și nu se pot mântui.
C: Deci chiar nu există nici o speranță pentru eretic?
O: Cât există viață, există și speranță. Sunt multe exemple de oameni care au rămas în erezie toată viața lor dar au fost convertiți la adevăr chiar înainte de moartea lor. Nu există speranță numai pentru cei care nu iubesc adevărul. Pe astfel de oameni Domnul nu îi va conduce către Adevărul Său, pentru că nu îl doresc. Mai degrabă, El va permite ca ei să fie înșelați de Antihrist “fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca să se mântuiască. De aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni, ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.“ (Tesaloniceni II 2.10-12).
C: În regulă. Dar încă nu sunt convins că Biserica ta este Adevărata Biserică. De fapt, nu îmi place în general conceptul de “singura Biserică Adevărată“. Îmi lasă impresie de bigotism și intoleranță.
O: Știi, nu toleranța este o virtute a creștinului, ci dragostea.
C: Mă uimești. Nu este toleranța o formă a dragostei? Și nu le este interzisă creștinilor ura?
O:
Nu. Domnul nostru este un Domn zelos și așteaptă râvnă de la noi – râvnă pentru bine și ură pentru rău. “Cei ce iubiți pe Domnul, urâți răul“ (Psalmul 96.11). Ceea ce nu Îi place Lui cel mai mult este starea căldicică: “Știu faptele tale; că nu ești nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindcă ești căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea.“ “Sârguiește dar și te pocăiește.“ (Apocalipsa 3.15-16,19). Sf. Grigorie de Nissa scria: “Legiuitorul vieții noastre se bucură de o singură ură din partea noastră. Vreau să spun de cea împotriva șarpelui, pentru nici un alt scop nu ne-a lăsat să ne exercităm această facultate de a urî decât ca o resursă împotriva ticăloșiei.“[6]
O:Sf. Teodosie al Peșterilor Kievului, unul dintre cei mai mari sfinți care au trăit vreodată, a spus că prin cinstirea credințelor celorlalți o necinstim pe a noastră. La școlile noastre le sunt acordate aceeași onoare teoriilor lui Ptolemeu, Newton sau Einstein? Bineînțeles că nu!
C: Dar este diferit! Aici vorbim despre adevăruri științifice!
O: Nu văd nici o diferență în principiu. Principiul nostru este: mărturisește adevărul tot timpul, respinge minciuna tot timpul. Dacă cercetatorii fac acest lucru în domeniul lor, unde nu este certitudine și “adevărurile“ sunt disputate constant de cercetători ulteriori, de ce să nu facem și noi la fel în sfera incomparabil mai mare și mai importantă a credinței religioase, ale cărei fapte incontestabile ne-au fost comunicate de însuși Adevărul? Căci noi avem multe “dovezi infailibile“ ale Învierii (Faptele Apostolilor 1.3). Iar Sf. Pavel spune: “Pentru că nici eu n-am primit-o de la om [Evanghelia], nici n-am învățat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos.“ (Galateni 1.12)
C: Și dacă cineva pretinde că a primit o descoperire de la Dumnezeu?
O: Atunci trebuie să investigăm cu răbdare cine spune adevărul și cine a fost înșelat de “tatăl minciunilor“. Așa cum cercetătorii au metode ca să compare diferitele ipoteze și să evalueze care este (dacă este vreuna) corectă, așa și creștinii ortodocși au metode de a constata ce este adevăr și ce este minciună în domeniul religios. Și așa cum cercetătorii nu vor accepta niciodată că poate fi mai mult decât o singură explicație pentru un fenomen empiric, tot așa nici noi nu vom accepta niciodată că poate exista vreodată mai mult decât un singur adevăr religios.
C: Nu pot diferite credințe să dezvăluie fiecare câte o parte a adevărului?
O: Nu. Adevărul este Unul singur și ne-a fost descoperit de Însuși Adevărul: “un Domn, o credință, un botez“ (Efeseni 4.5)
C: Deci nu există nici un pic de adevăr în nici una din religiile non-creștine?
Ortodoxul: Nu am spus asta. Lui Satana îi place să apară ca un înger al luminii (Corinteni II 11.14); el amestecă “adevărul cu nedreptatea“ (Romani 1.18). În acest chip, cu ispita unor idealuri ce par drepte, cum ar fi “dragoste“, “pace“ și “libertate“, care interpretate corect sunt într-adevar bunuri primite de la Domnul, îi ademenește într-un abis al minciunii. Există numai o singură religie ce conține “adevărul, întregul adevăr și nimic altceva decât adevărul“. Toate celelalte, fiind parazitare pe lângă Singurul Adevăr, conțin adevăruri parțiale, dar fac să fie false până și aceste adevăruri parțiale prin asocierea lor cu minciuna, la fel cum chiar și o mică doză de otravă pusă într-o pâine hrănitoare face ca întreaga pâine să fie otrăvitoare.
pentru intreaga conversatie accesati linkul
http://hristofor.wordpress.com/2009/...simplu-actual/