C: Dar nu există oameni buni în celelalte biserici?
O: “Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu“ (Matei 19.17). Omul, în starea sa actuală, căzută, nu este și nu poate fi bun. “Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul“ (Psalmul 13.1). Până și Apostolii au fost numiți răi de către Domnul (Luca 11.13). Omul poate deveni bun numai unindu-se cu Singurul care este Bun, Dumnezeu. Și această uniune este posibilă numai prin urmarea poruncilor, dintre care prima este cea de a te pocăi și de a te boteza. Dacă un om nu s-a pocăit și nu a fost botezat prin botezul Uneia, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică, astfel primind bunătatea Domnului în el, nu se poate spune că este bun în nici un sens adevărat. Pentru că “bunătatea“ celor căzuți, nebotezați, nu este bună în ochii Domnului, ci reprezintă “veșminte întinate“, cum spune Profetul Isaia (Isaia 64.5).
C: Deci ortodocșii sunt buni și restul sunt răi? O religie cam fățarnică aș putea să spun, exact felul de credință fariseică pe care Domnul a condamnat-o!
O: Nu, noi nu spunem că toți ortodocșii sunt buni, deoarece este un fapt trist că mulți, foarte mulți creștini ortodocși nu folosesc bunătatea, harul care le este dat prin Sfântul Botez pentru a face lucrări cu adevărat bune. Iar pedeapsa lor va fi mai mare decât a celor care nu au primit niciodată Sfântul Botez. “Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor“.(Petru II 2.21) “Căci dacă păcătuim de voia noastră, după ce am luat cunoștință despre adevăr, nu ne mai rămâne, pentru păcate, nici o jertfă, ci o înfricoșată așteptare a judecății și iuțimea focului care va mistui pe cei potrivnici“.(Evrei 10.26,27)
C: Ce tablou trist înfățișezi! Cei nebotezați nu pot face binele, iar cei ce păcătuiesc după ce s-au botezat sunt destinați pentru o pedeapsă chiar mai mare!
O: Nu chiar. Cu toate că nu putem fi botezați din nou pentru a ne fi iertate păcatele, putem să obținem dezlegarea de păcate în alte feluri: prin rugăciuni și lacrimi, prin post și milostenie, iar mai presus de toate, prin tainele Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Dumnezeu nu îi respinge pe cei ce se căiesc din toată inima. Așa cum spune David: “inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.“ (Psalmul 50.18).
C: Dar nu este o astfel de pocăință posibilă pentru toți oamenii? Nu s-a căit David în psalmul pe care l-ai citat și nu a primit el iertarea de la Dumnezeu?
O: Ba da, dar salvarea nu constă numai în iertarea păcatelor, ci și în dobândirea sfințeniei, acea sfințenie “fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul“ (Evrei 12.14), acea sfințenie care este dată numai prin tainele Bisericii și care poate fi pierdută dacă nu ducem o luptă severă și neîntreruptă împotriva păcatului. În plus, păcatul original poate fi șters numai în cristelnița botezului.
C: Deci nici măcar David nu a fost salvat?
O: Nici măcar David nu a fost salvat înainte de venirea lui Hristos. Chiar și Patriarhul Iacov a anticipat că va merge în Infern (Șeol) după moartea sa, împreună cu dreptul său fiu, Iosif: “Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!“ (Facerea 37.35) Deoarece “și toți aceștia [drepții Vechiului Testament], mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința, pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun [creștinii Noului Testament], ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea [în afara Bisericii Noului Testament].“ (Evrei 11.39-40)
C: Ce înseamnă păcat original?
O: O anume infecție pe care o moștenim prin părinții noștri de la Adam, cel care a înfăptuit păcatul original.
C: Cum putem noi să fim responsabili pentru păcatul lui Adam?
O: Nu suntem responsabili pentru el, dar suntem pângăriți de el.
C: Chiar și copiii?
O: Chiar și copiii. Căci “înstrăinatu-s-au păcătoșii de la naștere, rătăcit-au din pântece“ (Psalmul 57.3). Și cum spune Iov: “Cine ar putea să scoată ceva curat din ceea ce este necurat? Nimeni! Nici măcar un singur om, chiar dacă ar trăi numai o zi pe pământ.“ (Iov 14.4 LXX) Din nou, Sfântul Grigorie din Nissa scrie: “Răul a fost amestecat cu firea noastră de la început… prin cei care, prin nesupunerea lor au introdus boala. La fel cum în înmulțirea naturală a speciilor fiecare animal dă naștere celor asemenea lui, tot așa și omul este născut din om, o ființă supusă patimilor dintr-o ființă supusă patimilor, un păcătos dintr-un păcătos. În acest chip, păcatul se ivește în noi când ne naștem; crește odată cu noi și se află cu noi până la sfârsitul vieții“.[2] De aceea de la început Biserica a practicat botezarea pruncilor “pentru iertarea păcatelor“.
O: Am afirmat că Biserica lui Hristos, prin care eu înțeleg numai Biserica Ortodoxă, este singura Corabie de mântuire. Și dacă, așa cum spunea Sf. Nectarie de la Optina, ar fi fost oameni salvați în afara celor din Corabia lui Noe, atunci există și oameni în afara Bisericii ce se pot mântui. Dar nu am spus că toți cei ce se află în Corabie se vor mântui, căci ei se pot arunca în afara ei prin faptele lor rele. Și nu am spus că cei care înnoată în direcția Corabiei, dar au fost împiedicați să intre în ea înainte de moartea lor, nu pot fi mântuiți. Cine poate să știe dacă Suveranul Dumnezeu, Cel care cunoaște inimile tuturor oamenilor, nu poate alege să le întindă mâna Sa celor care, prin neștiință sau împrejurări nefavorabile, nu au putut să intre în Corabie înainte ca întunericul morții să coboare asupra lor, dar care în inimile și în mințile lor tânjeau către adevăr? “Dragostea toate le nădăjduiește“ (I Corinteni 13.7).
C: (ironic) Cât de generos din partea ta! Dar reprezintă mai mult o speranță evlavioasă decât un articol de credință, nu-i așa?
O: Bineînțeles. Din punct de vedere al credinței dogmatice, noi putem și chiar trebuie să afirmăm cu putere că, după cum spunea Sf Ciprian al Cartaginei “nu există mântuire în afara Bisericii“.[3] Căci însuși Domnul spune, cu o mare putere de expresivitate: “Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.“ (Ioan 6.53). Iar Apostolul Petru spune: “Și dacă dreptul abia se mântuiește, ce va fi cu cel necredincios și păcătos?“ (I Petru 4.18)
Mai mult decât atât, dacă noi, pretinzându-ne în mod arogant a fi mai “milostivi“ decât Însuși Milostivul Domn, ne arogăm dreptul de a-i “ierta“ pe cei ce trăiesc în religii mincinoase sau în erezii, păcătuim nu doar împotriva credinței dogmatice, dar și împotriva dragostei. Căci atunci suntem vinovați că îi îndrumăm să meargă mai departe în eroare, dându-le falsa speranță că ei pot rămâne în minciuna lor fără nici un pericol pentru sufletele lor nemuritoare. Le luăm frica de Dumnezeu și imboldul de a căuta Adevărul, care El singur îi poate salva.
C: Și totuși mai devreme vorbeai despre “neștiință și împrejurări nefavorabile“. Cu siguranță că Dumnezeu ține cont de acest lucru!
O: Bineînțeles. Ține cont. Dar “a ține cont“ nu e același lucru cu “absolvirea de orice vină“. Amintește-ți de parabola slugilor neglijente: “Iar sluga aceea care a știut voia stăpânului și nu s-a pregătit, nici n-a făcut după voia lui, va fi bătută mult. Și cea care n-a știut, dar a făcut lucruri vrednice de bătaie, va fi bătută puțin.“ (Luca 12.47-48). Cu alte cuvinte, neștiința despre voința Domnului și Adevărul Său poate micșora pedeapsa, dar nu o poate înlătura cu totul.
C: De ce? Nu același Domn a spus: “Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat“ (Ioan 9.41)?
O: Pentru că noi niciodată nu suntem în totalitate orbi și, fiind oi raționale făcute după chipul și asemănarea Păstorului Dumnezeu, întotdeauna avem acces la acea “Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume.“ (Ioan 1.9). Astfel Apostolul Pavel spune cu claritate că păgânii, care nu cred în Singurul Creator al universului, sunt “fără scuză“; “pentru că ceea ce se poate cunoaște despre Dumnezeu este cunoscut de către ei; fiindcă Dumnezeu le-a arătat lor. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire.“ (Romani 1.19-20). Dumnezeu “nu S-a lăsat pe Sine nemărturisit“ (Faptele Apostolilor 14.17) chiar și printre păgâni.
Sf. Ioan Hrisostom (Gură de Aur) spune că fiecare om are creația în afara lui și conștiința înlăuntrul său ca să îl conducă departe de minciună și înspre Biserică, ceea ce este a treia mare martoră a adevărului, “stâlp și temelie a adevărului“, după cum o numește Sfântul Apostol Pavel. (Timotei I 3.15).[4] Creația și conștiința singure nu îi pot revela întregul adevăr, dar dacă el urmează acea revelație parțială pe care o dau creația și conștiința, Domnul îl va ajuta să găsească plinătatea adevărului în Biserică. Nici nu există vreo situație în viață, oricât de străin și de opus Bisericii ar fi, din care Domnul, “care dorește ca toți să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”, să nu poată să îl salveze pe adevăratul căutător al adevărului. Deci, la întrebarea: “De ce sunt pedepsiți cei neștiutori?“, răspunsul, conform Sf. Teofilact al Ohridei, este: “Pentru că atunci când ar fi putut să știe, nu a dorit să facă acest lucru, ci s-a făcut pricina propriei neștiințe din cauza trândăviei.“
|