Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Fani draga, vorbeste-ne te rog si despre forma de postire, caci altfel nu inteleg unde vrei sa ajungi.
Fiecare dintre noi este altfel format: unuia ii place sa respecte o regula, atunci cand ea exista, iar altuia ii place sa o ocoleasca, pentru ca ea exista. Cum eu fac parte dein grupa celor bucurosi sa respecte o regula, sunt foarte sensibila la cele pe care le citesc, mai ales cand e vorba de viata unui sfant. Citesc acum Patericul Lavrei Pesterilor de la Kiev, o carte minunata si la fiecare pagina citesc atentionarile Sf. Teodosie de a fi respectat postul, el respectandu-l in primul rand, dar ascuzandu-si nevointa cu rugaciunea in timpul noptii fata de altii. Rezultatul vietii duse cu post si rugaciune este unul exceptional, iar sufletul meu se bucura la citirea atator si atator minuni ale sfantului in timpul vietii si dupa plecarea sa la Domnul, incat imi e greu sa accept postul tinut pe jumatate, sau cu intermitente, sau dupa legi proprii. Nu spun ca eu nu am scaderi, atunci cand tin post, caci sunt si eu ispitita in fel si chip; deci nu vorbesc de exemplul personal, ci de ideea de post: ideea trebuie sa fie perfecta, asa cum Domnul nostru a tinut post 40 zile si a flamanzit pentru noi, pentru a tine piept ispitelor satanei. Daca diminuam ideea de post, o diluam si o facem ineficienta; exact ce asteapta diavolul de la noi, sa devenim slabi si atacabili.
Noi stim ca oameni fiind, suntem slabi si influentabili; stim ca puterile ne mai lasa si ne gasim tot felul de scuze pentru a face treaba noastra pe jumatate; dar daca nici stacheta nu e la nivelul cerut, atunci prestatia noastra va fi si mai scazuta, tinzand spre zero. Stacheta trebuie sa fie la cota corecta, indicata de sfinti si chiar de Domnul, prin faptele Lui, casa ne putem vedea scaderile si sa putem tinde spre mai bine. Altfel, vom face toate dupa capul nostru si vom crede ca am facut tot ce s-a putut, asigurandu-ne probabil un loc confortabil in... iad.
Va recomand din suflet "PATERICUL Lavrei Pesterilor de la Kiev"; o lectura cat se poate de potrivita pentru aceasta perioada de Post. Avem aici exemple de viata daruita lui Hristos, cu care, daca ne comparam, ne putem declara repetenti, dar cu dorinta fierbinte de indreptare. Acesta este si rolul citirii vietii sfintilor...
|
Nu stiu daca ai inteles, draga Anca, ce am vrut eu sa spun.
Eu nu am vrut sa spun sa tinem postul pe jumatate daca asa ne convine.
Am spus ca sa il tinem, insa ca nu tinerea regulii este importanta,
ci duhul in care este facuta.
De aceea, atunci cand nu putem tine regulile, putem transpune acest duh pe alt fel de asceza.
Exemplul cu
sarcina nu a fost poate destul de clar?
Ar trebui ca o femeie insarcinata sa tina post, ca asa scrie la carte, punand in pericol sanatatea copilului si a sa proprie?
Pentru o femeie insarcinata, este valabila o alta forma de postire: sarcina insasi! Si, bineinteles, tot aspectul duhovnicesc al postului, si renuntarea la ceva ce o 'tine in lanturi' dar nu este necesar (televizorul, ciocolata, ... discutiile pe forumuri ;-))).
Sau cineva care are un regim strict de boala, sau o boala la care se recomansa sa manance de dulce, ar trebui sa isi distruga sanatatea postind?
Pentru un bolnav, postul este suportarea bolii cu incredere si dragoste de Dumnezeu.