Citat:
În prealabil postat de gabriela_iagar
.
Pai uite ca prin sola scriptura au ajuns sa fie nu stiu cate secte si bisericute, pentru ca fiecare a interpretat cum a vrut.
|
Pardon. Dacă
doar Scriptura era luată ca bază și normă de conduită în cele spirituale, nu se ajungea la atatea denominații creștine.
Citat:
am zis ca nu se explica pe sine, nu ca se se contrazice sau nu concorda. nu toata scriptura este alcatuita din parabole si profetii. sunt lucruri pe care nu oricine le intelege si de aceea trebuie explicate.
|
Foarte bine. Căutăm mai întâi contextul imediat, apoi al aceluiași autor sau ce se spune despre subiect în alte cărți ale Scripturii. Atenție: dacă subiectul respectiv este singular în Biblie în nici un caz nu-l luăm ca bază pentru o nouă doctrină (vezi cazul "sânul lui Avraam")!
Citat:
ai citit Sfanta Traditie si spunea cumva de apa si haine?
|
Nu. Am dat doar un exemplu neutru. Puteam să dau alte cazuri, uite le dau acum, sper că nu te legi și de ele (ce naiv sunt): scufundarea de mai multe ori (diferențe de număr la catolici și ortodocși), formula "te lepezi de Satana?", etc.
Citat:
As dori sa-mi dai si mie citatele din Scriptura unde se spune ca botezul se face prim imersiune.
|
1. "Iar botezându-se Iisus, când
ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El." (Matei 3,16). Iisus a intrat în apă, nu a fost botezat doar prin stropire.
2. "Și boteza și Ioan în Enom, aproape de Salim, că
erau acolo ape multe și veneau și se botezau."(Ioan 3,23) În apă puțină nu se putea efectua botezul.
3. "Deci
ne-am îngropat cu El, în moarte,
prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții;" (Romani 6,4) Ai văzut vreun mort să fie îngropat parțial, cu capul sau mâinile afară?
4. În originalul grecesc, verbul
baptizein înseamnă a scufunda. Deci botezul se efectuează prin scufundare... Eu știam că ortodocșii nu au probleme legate de acest aspect al botezului.
Citat:
pentru ca este foarte raspandita. crezi ca daca preotul le spune oamenilor, ei se schimba? spune-i tu lu tata floarea ca nu se da gaina pe sub sicriu si o sa vedem daca rezolvi ceva.
|
Păi vezi ce înseamnă autoritatea Scripturii (
Sola Scriptura). La noi dacă pastorul spune că nu e biblic, noi verificăm acasă în Scriptură, și dacă e așa, părăsim obiceiul prost. Dacă cineva persistă în greșeală, poate ajunge până la a fi exclus din Biserică. Nu ne putem permite să amestecăm religia cu practici păgâne ori vrăjitorești.