Iisus nu a zis „Adevărat îți spun, [că] astăzi vei fi cu Mine în rai”, ci „Adevărat îți spun astăzi, [că] vei fi cu Mine în rai”. În această privință, aproape toate traducerile sunt greșite. Mă și mir cu TOB (traducere franceză ecumenică), una din cele mai bine care există, a îndrăznit să rupă lanțul tradiției.
Spuneai că versiunea Cornilescu „schimbă virgula și sensul”. În realitate și Cornilescu pune aici virgula une au pus-o mai toți, de-a lungul timpului, adică greșit. În manuscrisele grecești cele mai vechi nu există semne de punctuație și nici chiar spații între cuvinte. Așa că povestea cu virgula corectă ține de modul în care știe cineva să citească textul, să-i înțeleagă sintaxa, și să compare text cu text. Referirea pe care o faci la aorist are sens doar cu privire la verbul είπεν („zise [Iisus]”), în acest caz, și nu afectează cu nimic poziția unei virgule. Eu îți urez spor la greacă și note bune (pe drept).
Repet, Iisus Însuși a afirmat în dimineța învierii că încă nu fusese în rai, deci nu Se dusese vineri în rai. Nu are voie nici un teolog să-L contrazică aici pe Iisus. Sunt însă mulți teologi foarte ologi când este vorba de a păși dincolo de părerile populare, și a citi Biblia corect și integral, în primul rând a o traduce mai responsabil. Mulți fac variațiuni pe selecții biblice scoase din context și împodobite cu filozofie și poezie, ceea ce poate fi literatură interesantă, dar nu teologie.
Din nou, referința pe care o faci la Ioan 5:24 („Amin, amin vă spun, că cine ascultă cuvintele Mele și crede în Cel care M-a trimis, are viața veșnică, și nu merge la pedeapsă, ci a trecut din moarte la viață.”) nu se referă la starea psihicului în moarte, ci la calitatea vieții și la statutul creștinului, care crezând primind pe Christos, primește Viața (acum), iar respingând pe Christos, respinge Viața. Această Viață nu este calitatea sufletului / duhului natural al omului, ci este calitatea lui Christos, care este ΜΟΝΟΣ ΑΘΑΝAΣΙΟΣ, „singurul care are nemurirea” (1Tim 6:16). Expresia lui Iisus este explicată de Ioan în Ioan 11:25 mai clar: „Iisus i-a zis: ’Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.’” Nu despre viață sau conștiență în moarte este vorba aici, ci despre viața care este în Christos și o primim prin Înviere, exact așa cum spune Iisus.
Când am vorbit despre inconștiența lui Iisus în moarte, m-am referit la conștiința Sa umană, nu la faptul că firea dumnezeiască ar fi pierit. Natura divină este nemuritoare (singura nemuritoare), nu se naște, nu poate fi afectată de nici o ostilitate, nu moare, nu se reproduce etc. Iisus a murit ca Om cu adevărat (Apoc 1:18), dar nu a murit ca Dumnezeu, pentru că divinitatea nu moare. Tocmai de aceea S-a înomenit, ca să poată face ispășire prin Jertfa lui de viață și de moarte mântuitoare. Dacă venea ca Dumnezeu doar, nu putea fi afectat fizic de piroanele romane. Firea dumnezeiască nu a dispărut la moartea lui Iisus, dimpotrivă în ea era taina învierii Lui.
Dar aici ataci o problemă pe care nu o discută nici Biblia, nici teologii. În ce privește conștiința lui Iisus, știm din Evanghelie că, deși El era Dumnezeu, nu numai om, Și-a trăit viața în conștiință umană. Evanghelia afirmă că Iisus în copilărie „creștea în înțelepciune și în statură”, asemenea oamenilor (Lc 2:52). Dacă ar fi venit în trup omenesc dar cu minte dumnezeiască, n-ar fi avut cum să crească în înțelepciune. Dumnezeu știe totul, nu mai are nimic de învățat. Iisus, însă, după întrupare, nu știa mai mult decât Îi descoperea Dumnezeu (Mt 24:36; Mc 13:32; Apoc 1:1). Aceasta dovedește că, în trup omenesc, Christosul Evangheliilor Își trăiește viața în conștiință umană. Firea dumnezeiască rămâne una cu El, dar conștiința dumnezeiască se ascunde în tăcere și taină. Tot ce spune și face, le face prin credință, inclusiv atunci când Își recunoaște divinitatea. Nu o face în virtutea memoriei divine, ci în virtutea credinței sfinte.
Cei care învie și se arată în cetate sunt o dovadă a învierii lui Iisus și a puterii lui mântuitoare. Dar Biblia nu ne spune că au fost scoși din iad. Din iad nu este scos nimeni, sper că înțelegi că pedeapsa este fără recurs. Dar acești înviați nu fuseseră în iad, ci este scris că erau sfinți (Mt 27:52). Textul biblic nu sune că „multe suflete ale păcătoșilor au fost smulse din iad și s-au întrupat din nou...”, ci spune „multe trupuri ale sfinților care adormiseră, au înviat”. Accentul este pus pe trup aici, nu pe un presupus suflet despre care se crede că ar fi fost în iad sau în Șeol/Hades. În orice caz, Mat 27:52-53 spune că acești sfinți au ieșit din mormintele lor în dimineața învierii, odată cu Iisus, și apoi au intrat în cetate, deși înviaseră deja la moartea Lui. Nu prea este loc de coborât în iad în această relatare. Nu spune Scriptura nici de Iisus, nici de acești sfinți că ar fi fost în iad. Iadul este la timpul viitor, și este pregătit pentru distrugerea diavolului, a îngerilor lui și a celor blestemați, care trăiesc o viață nepăsătoare față de semenii lor (Mt 25:41).
Nu înțeleg de ce spui că Iisus nu S-ar fi lăsat atins pentru motivul că se pogorâse în iad. Se putea contamina Maria de vreun virus din iad?
Troparele menționate de tine sunt frumoase dacă le acceptăm în sens poetic, ca o metaforă a mântuirii: afundarea lui IIsus în Hades (Șeol) și smulgerea prizonierilor de acolo (prin Duhul Lui).
Spui că învierile făcute de Iisus (fiica lui Iair, Lazăr), n-ar fi fost posibile „daca [morții] n-ar fi intr-o stare treaza de asteptare.” Dacă morții sunt treji, ei sunt treji în trupul lor sau în sufletul despre care lumea zice că se află în rai, în iad sau în purgatoriu. Iisus nu a zis: „Lazăre, coboară din cer!”, nici „Lazăre, vino din Hades (sau din iad, cum preferi)!” El a zis: „Lazăre, vino afară!”, fiindcă mormântul era o mică grotă, o cameră mortuară în stâncă. Lazăr pe care Iisus l-a chemat, nu era nici în rai, nici în iad, era în mormânt și „mirosea greu”. Iar Iisus spusese că „doarme”, apoi pentru că unii au crezut că chiar doarme, El a spus pe față: „a murit”. Să nu fi știut Iisus unde era Lazăr în realitate? În mod sigur, după înviere l-au întrebat mulți pe Lazăr pe unde a fost, și ar fi fost o mare ocazie pentru evangheliști să ne dea asemenea informații dacă ar fi fost la dispoziție, fiindcă unii au făcut cercetări, iar alții au fost chiar martori. Lazăr nu a murit a doua zi după înviere, ci a mai trăit destul timp ca să povestească. Și nu are nimic de povestit. În orice caz, nimic vrednic de atenția evangheliștilor.
Dar, dacă a se adresa trupului mort presupune existența unei conștiințe, înseamnă că atunci când Iisus a „certat febra” soacrei lui Petru (Lc 4:39), ar trebui să presupunem că febra are conștiință trează, sau când Iisus vorbește cu smochinul și-l blestemă („În veac să nu mai dea rod din tine”, Mt 21:19), ar trebui să tragem concluzia că smochinul avea un spirit treaz în el.
http://tornafratre.blogspot.com/2009/11/din-nou-despre-nemurire.html[/url]
|