View Single Post
  #1787  
Vechi 05.12.2009, 16:35:54
valy72001
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Esențialul este că Iisus nu ne-a învățat cum să intrăm în contact cu îngerii sau cu sfinții din cer, ci cu totul altceva. Contactele „spirituale” cu altcineva decât Dumnezeu sunt mai mult decât riscante, fiindcă există deja o mulțime de spirite, îngeri sfinți și înalt prea sfinți, care au fost expulzați din rai pentru motive binecunoscute. Dacă nu ascultăm de porunca și învățătura Domnului, aceștia pot interveni, dându-se drept cine vrei sau nu vrei, de la tata-mare, la Napoleon și de la Maica Domnului până la Sfântul Sisoe. În acest domeniu, nu știu care șarlatanie este mai periculoasă: cea foarte omenească, sau a demonilor, care nu sunt mai puțin inteligenți și creativi, și care nu stau la treaba lor în iad, fiindcă iadul încă nu există, iar treaba lor este cu noi toți...

Anyway, fiecare își urmează propria conștiință, fiecare cultură are farmecul și blestemul ei. Nu condamn pe nimeni, dar am convingerea că creștinătatea se joacă cu focul. Încă nu a fost aruncat nimeni în gheena iadului, dar Scriptura promite că există și acolo loc asigurat pentru toți păcătoșii, inclusiv pentru idolatri, vrăjitori și pentru toți amatorii de minciuni evlavioase, care sunt cele mai eficiente (Ap 21:8.15).

Așadar, SIlviane dragă, dacă tot ai scăpat de farmecele păcatelor strămoșești ale bisericilor neamurilor, fii mulțumit cu oferta cea mai mare a lui Dumnezeu, care S-a dăruit pe Sine în persoana distinctă a lui Iisus Christos, singurul om adevărat care este și Dumnezeu, nemuritor, care S-a oferit să răspund rugăciunilor noastre directe, fără nevoie de lobby, de meritele altora, de merite personale, sau altceva de acest gen:

1Tim 2:5 (Pavel): „...fiindcă, după cum este un singur Dumnezeu, tot așa este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Iisus Christos...”
FA 4:12 (Petru) „În nimeni altul nu este mântuire, fiindcă nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiți.”
In 16:24-27 (Iisus): „Până acum nu ați cerut nimic în Numele Meu. Cereți și veți căpăta, pentruca bucuria voastră să fie deplină. V-am spus aceste lucruri în pilde. Vine ceasul când nu vă voi mai vorbi în pilde, ci vă voi vorbi pe față despre Tatăl. În ziua aceea, veți cere în Numele Meu. Și nu vă spun că voi ruga pe Tatăl pentru voi, fiindcă Tatăl însuși vă iubește, pentrucă M-ați iubit și ați crezut că am ieșit dela Dumnezeu.”

În acest caz, chiar mijlocirea lui Iisus nu trebuie înțeleasă ca o pilă bună, ca o relație pe lângă un Dumnezeu greu de abordat, ci ca o garanție, că religia rugăciunii noastre directe adresate lui Dumnezeu este eficientă și că Dumnezeu onorează astfel de încredere, și nu presupusa cinstire și mijlocire a sfinților. Dacă-i iubim pe sfinți (selectiv și mai critic, fraților!), foarte bine facem. Exemplul lor, memoria lor, învățătura lor, conduce, mai mult sau mai puțin, la bine și nu la rău, uneori chiar conduce la Dumnezeu. Sfinții, vii sau morți, indiferent de confesiune, sunt un deliciu pentru sufletele alese (Ps 16:3). Dar unul singur este Sfântul lui Dumnezeu, Christos, ceea ce știau și apostolii, până și dracii (In 6:69; Mc 1:24; Lc 4:34 – există deci și demoni care au dreaptă credință, dar nu-i salvează). Numai Dumnezeu (în Treime) este cu adevărat sfânt (Ap 15:4). Nici Comunitatea Vechiului, nici cea a Noului Testament nu obișnuiau să canonizeze sfinți. Pe de o parte există un singur sfânt: Dumnezeu, iar dintre oameni singurul care este și Dumnezeu și sfânt perfect este Iisus, care are singurele merite din univers, suficiente pentru mântuirea oricui se pocăiește.

În rest, toți credincioșii de rând sunt numiți sfinți în Scriptură (FA 9:32; Rom 15:26; 1Cor 6:2; 2Cor 1:1; 13:13; Ef 1:1, 15; Fil 1:1; 4:22; Col 1:2, 4; Fim 1:5; Ap 13:7) inclusiv cei din Vechiul Testament sau din perioadele obscure ale istoriei (Ps 34:9; Dan. 7:18, 22, 25). De aceea suntem sfătuiți să ne rugăm „pentru toți sfinții”, și nu sfinților (Ef 6:18).

Nu mai este nevoie să arăt concluziile practice ale pledoariei mele în favoarea mijlocirii unice a singurului Sfânt Iisus, și împotriva tuturor implicațiilor cultului morților. Parafrazând pe Iisus, subiectul se poate rezuma în cuvintele: „Morții, cu morții!” (Mt 8:22; Lc 9:60).