Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Sunt perfect de acord cu ce spui referitor la necesitatea schimbării interioare, nașterea din nou. A fi botezat cu apă și cu Duh asta înseamnă.
În ce privește semnificația prefacerii apei în vin, vreau să citez un pasaj edificator dintr-o lucrare apreciată ca fiind cea mai cuprinzătoare descrierii a vieții lui Iisus:
"Darul lui Hristos la nuntă era un simbol. Apa reprezenta botezul în moartea Lui care avea să se reverse peste păcatele lumii. Apa cu care au fost umplute vasele era adusă de mâini omenești, dar numai cuvântul lui Hristos a fost în stare să-i dea putere dătătoare de viață. Tot astfel stau lucrurile cu ceremoniile care țintesc către moartea Mântuitorului. Numai prin puterea lui Hristos, care lucrează prin credință, ele ajung să hrănească sufletul.
Cuvintele lui Hristos au asigurat cele necesare pentru sărbătoare. Tot atât de îmbelșugat este harul Său care șterge nelegiuirile oamenilor și care înnoiește și susține viața spirituală.
La cea dintâi sărbătoare la care El a luat parte împreună cu ucenicii, Isus le-a dat paharul în care era simbolizată lucrarea Lui pentru mântuirea lor. La cea din urmă cină, le-a dat din nou paharul, odată cu așezămintele sfinte pe care urma să fie vestită moartea Lui, "până va veni El". (1 Cor. 11,26). Iar întristarea ucenicilor când s-au despărțit de Domnul lor a fost alungată de făgăduința că iar se vor întâlni, căci le-a zis: "De acum încolo nu voi mai bea din acest rod al vieți, până în ziua când îl voi bea cu voi nou, în Împărăția Tatălui Meu". (Matei 26,29)." Hristos Lumina Lumii p.45
|
"La cea dintâi sărbătoare la care El a luat parte împreună cu ucenicii, Isus le-a dat paharul în care era simbolizată lucrarea Lui pentru mântuirea lor."
Foarte asemanatoare semnificatia cu cea pe care am gasit-o eu. Dupa
parerea mea vinul cel vechi era credinta dupa legea cea veche, iar vinul
cel nou e credinta dupa noul legamant, legamant intruchipat de nunta.
Legamantul iubiri asa cum legea cea noua e legea iubirii, iar nunta
simbolizeaza legatura iubirii. Vinul cel nou era mai bun decat vinul cel
vechi. Credinta cea noua inlocuieste credinta cea veche nemantuitoare.
Deci intr-adevar ea simbolizeaza lucrarea Lui pentru mantuirea noastra.
Ioan subliniaza de trei ori o idee importanta, vezi cap.1.
1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.
La fel si aici in cap.2 si 3 se subliniaza importanta venirii Mantuitorului
pentru mantuirea noastra: ca sa innoiasca credinta noastra, sa innoiasca
Biserica (Casa Domnului) noastra, sa innoiasca omul credincios. Primele
trei lucrari ale Domnului tocmai acest lucru semnifica si Ioan tine sa
sublinieze acest lucru. A patra lucrare descrisa de Ioan este convorbirea
cu samariteanca, pe care o consider la fel de importanta, cu semnificatia
ca noul legamant se face nu numai cu poporul iudeu ci cu toate neamurile.
De ce am insistat pe aceste doua capitole din Ioan, tocmai pentru ca ne
atentioneaza ca Ioan este cel mai profund dintre evanghelisti, cu cea mai
mare densitate de semnificatii. Totul la Ioan are profunzime, nimic nu e
la intamplare. De aceea e bine sa luam aminte la restul scrierilor lui care
nu sunt usor de talcuit. De aici incolo am intrebari mult mai grele, la care
nu am decat umbre de pareri, ca in ghicitura, si la care solicit ajutor.
Dar pana atunci vreau sa te intreb pe tine trice si pe Doriana daca sunt
obiectii sau alte pareri la cele expuse mai sus.
Cele bune.