Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Pai nu am scris eu ca orice taina care nu este valida nu are consecintele asteptate !!! Numai ca de asta rareori exista si constiinta corespunzatoare ! Invalidarea tainei spovedaniei este extrem de curenta , fie din cauza crestinului care nu are reala zdrobire de inima si se duce la spovedit ca la gunoi crezind ca este suficient sa il deserti (sa spui pacatele)pe el, pe gunoi in tomberon... fie din cauza duhovnicului care nu stie bine canoanele ca sa intelega care sunt pacatele si care este gravitatea fatisa dar si ascunsa a acestora si fie ca nu canoniseste cum trebuie . Dar am mai spus asta !!!! Eu nu admir sa revorbim si sa tot revorbim ceea ce s-a mai scris defapt !
Dar in orice caz , ca de obicei esti eleganta si acesta este primul considerent care ma opreste sa nu insist cu discutia atunci cind lucrurile fie sunt mai mici fie se pot deduce din ce spunem fiecare anterior .
Nu ma necajesti, nu te cert, nu zic ... nu mai zic nimic . In mare parte ai dreptate...avem dreptate numai ca uneori ne loveste scrupulozitatea de numa-numa.
Pace , liniste si nenastere prematura iti doresc tie mamico cu binecuvintarea de putere si rabdare tainica pina la soroc ! Sa fiti binecuvintati !
|
Multumesc pentru urari!
Da, uitasem ca ai scris ceva despre invaliditatea tainei. Memoria si atentia mea nu sunt perfecte... nici pe departe. Oricum, scriu printre picaturi.
Subscriu la cele spuse de Noesisaa despre asta.
As mai adauga: faptul ca o taina
lucreaza sau nu in noi (termenul de validitate iarasi, este de origine catolica, si ar trebui evitat cat se poate pentru ca presupune o doctrina cam rationalista, de plus si minus si tertium non datur) depinde bineinteles de atitudinea noastra. Insa Taina este o realitate obiectiva.
Este adevarat pentru botez: daca cineva se boteaza din interes, el tot botezat este, botezul lui este o pecete si el de exemplu nu se reface daca acea persoaa se converteste cu adevarat. Botezul unul bebelus este o pecete care ramane chiar daca bebelusul, crescand mare, devine necredincios.
La spvedanie este un pic mai complicat. Dumnezeu ne iarta indiferent de atitudinea de 'varsator la gunoi' pe care o avem sau nu, insa daca noi nu incercam pe urma sa ne schimbam, nu acceptam lucrrarea lui Hristos-Medicul in noi, spovedania nu lucreaza in viata noastra nu ne putem vindeca de pacat.
Iertarea trebuie si acceptata, asumata, traita.
Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului, si Taina spovedaniei ramane taina indiferent de ce canoane iti aplica sau nu preotul. Facerea canonului este ca un exercitiu, este ca un tratament pe care il da medicul dupa operatie.
Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi. Si Sfantul Vasile spune asta: preotul are puterea de a aplica canonul existent la pacatosul care ii sta inainte.
Canoanele nu sunt o realitate independenta de actul Tainei, ca un fel de lege din afara care actioneaza implacabil, chiar in lumea de dincolo.