View Single Post
Vechi 09.12.2009, 14:35:10
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Multumesc pentru urari!

Da, uitasem ca ai scris ceva despre invaliditatea tainei. Memoria si atentia mea nu sunt perfecte... nici pe departe. Oricum, scriu printre picaturi.

Subscriu la cele spuse de Noesisaa despre asta.

As mai adauga: faptul ca o taina lucreaza sau nu in noi (termenul de validitate iarasi, este de origine catolica, si ar trebui evitat cat se poate pentru ca presupune o doctrina cam rationalista, de plus si minus si tertium non datur) depinde bineinteles de atitudinea noastra. Insa Taina este o realitate obiectiva.
Este adevarat pentru botez: daca cineva se boteaza din interes, el tot botezat este, botezul lui este o pecete si el de exemplu nu se reface daca acea persoaa se converteste cu adevarat. Botezul unul bebelus este o pecete care ramane chiar daca bebelusul, crescand mare, devine necredincios.

La spvedanie este un pic mai complicat. Dumnezeu ne iarta indiferent de atitudinea de 'varsator la gunoi' pe care o avem sau nu, insa daca noi nu incercam pe urma sa ne schimbam, nu acceptam lucrrarea lui Hristos-Medicul in noi, spovedania nu lucreaza in viata noastra nu ne putem vindeca de pacat.
Iertarea trebuie si acceptata, asumata, traita.

Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului, si Taina spovedaniei ramane taina indiferent de ce canoane iti aplica sau nu preotul. Facerea canonului este ca un exercitiu, este ca un tratament pe care il da medicul dupa operatie.

Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi. Si Sfantul Vasile spune asta: preotul are puterea de a aplica canonul existent la pacatosul care ii sta inainte. Canoanele nu sunt o realitate independenta de actul Tainei, ca un fel de lege din afara care actioneaza implacabil, chiar in lumea de dincolo.
Eu unul sunt surprins de modul cum deviaza discutia dar...dar se incadreaza perfect in tiparul de discutie pe care il tot purtam noi de citeva luni. adica fiecare isi confirma de fiecare data specificul . Fac o pauza de 20 de minute si am sa revin sa reiau ce ai adaugat in ultima ta postare si sa-mi spun parerea . In mod normal nu ar mai avea asa mare importanta aceasta acuratete dar ...dar ceva nu se intelege pina la capat. Nu trebuie sa fi neaparat de acord cu mine dar ar fi potrivit sa avem o baza la care sa ne referim . Eu accept ca baza minima bunacredinta si atentia la cele afirmate ... o sa revin
Reply With Quote