.................................................. ......pentru Fany.............................................. ......................................
Deci, revenind , spuneam ca sunt surprins de noua interventie deoarece te axezi pe lucruri nesemnificative sau mai putin semnificative ca de obicei si incepi sa le desvolti de ma lasi cu gura ...cascata spre ...neant ! Sa discutam o data pt. totdeauna ce sunt tainele, cum se savirsesc corect, ce consecinte au atit savirsirea lor corecta cit si cea necorecta . Pt. ca nesavirsirea corecta nu este nici pe departe neimportanta ci supune preotul la canonisirea dintre cele mai greoaie . Despre acest subiect poate om discuta vreo data , adica greselile de slujire a preotilor si epitimiile lor . Din cauza acestor greseli pe care le fac preotii in slujirea lor si a vietii pe care o duc , adica mai usurica, nu isi aleg duhovnici pe calugari (care sunt deobicei rigurosi, canonisti)ci isi aleg tot preoti de mir ca sa le fie trecute mai cu vederea pacatele si sa nu fie interzisi de la slujire temporara sau definitiv (una din frecventele sanctiuni in caz de greseli liturgice ale preotilor). Despre rolul si rostul preotului, rol magistral (dar nu sacru !)am mai scris la topicul in care se vorbea despre preoteasa si despre obligatiile ei . Si acolo am fost ,,fluierat" de bonjuristi ,mai ales surori, care fie nu au experienta de preotese (deci vorbesc clar de ,,practica" si nu de povesti si impresii)fie atunci cind au parcurs o sectie din facultatile de teologie nu au avut un maestru bun cunoscator care sa le trezeasca dragostea ,respectul si temerea necesara fata de ceea ce trebuie sa fie preoteasa. Nu vorbesc de surorile ,,impresioniste" care nu sunt nici preotese si nici absolvente de teologie dar care merg la biserica...cind merg si imnteleg din slujbe ce reusesc ele dar care mai citesc carti sau carticele care le trezesc doar impresii si nu atitudini si intelegeri corecte. Dar sa revenim :
1. te deranjeaza termenul de ,,valida"despre o taina . Nu ma atrage cuvintul si ca atare se poate inlocui cu ,,corecta" sau mai bine cu ,,savirsita dupa tipic". In legatura cu termenii cred ca ne-am inteles ? Puteai si singura sa faci aceasta substituire , mai ales ca sti ca sunt traditionalist , dar ai preferat ,,spinul in calcii" Dar oricum , este clar , da ? Nu impartasesc nici pe departe calitatile ,,catolic-rationaliste" puse de tine in circa (pe seama - sic !)cuvintului ,,valid" !
2. Taina botezului (ca pe asta ai dat-o exemplu)= cu toata parerea de rau dar ai dat un exemplu prost, rau de situatie care ar invalida taina . Nu vointa pro sau contra neofitului invalideaza taina ci urmatoarele criterii :
- preot nehirotonit canonic
- nasi neortodoxi
La taina botezului mai exista situatii de savirsire incompleta fara insa a afecta valabilitatea tainei dar care da repercusiuni diverse asupra neofitului. Asa sunt necitirea completa a lepadarilor sau a blestemelor, mirungerea incompleta(nu pe toate zonele specificate de molitfelnic) dar mai ales necufundarea completa in apa cristelitei (ca obicei defectuos al preotului si nu din cauze binecuvintate, care sunt f. rare defapt !)
3. Taina cununiei : pt. invalidare ,pe linga cele doua de la botez se mai adauga neanuntarea preotului slujitor atunci cind unul dintre miri a mai fost cununat o data anterior,ceea ce impune alta slujba de cununie (cea care nu mai este taina si care se cheama popular ,,rugaciuni pt. desfrinat si desfrinata ")
4. Taina marturisirii : am aratat anterior conditiile de implinire tipiconala
5. Taina hirotoniei : aici chiar avem un exemplu de hirotonie necanonica si este vorba de un ,,reputat" ziarist , Florian Bichir, care a fost hirotonit anul trecut ca perot al Bisericii Vlahilor de Pretutindeni cu sediul intro curte particulara din Chisinau , in spatele casei !De unde aceasta biserica si de unde are ea pe Duhul Sfint si puterea de a hirotoni ,numai ei ,vlahii de pretutindeni, stiu si cu cel care i-a invata asa. Cred ca nu se indoieste cineva de falsul acestei hirotoni... afara doar de Fl. Bichir !!!
6. Taina sf. maslu este ca si la botez dar in loc de nasi este vorbas de cel asupra caruia se savirseste taina , sa fie ortodox !
S.a.m.d., dar este de f.retinut : nerespectarea indrumarilor din molitfelnic , mai intii, si a celor din tipicul bisericesc poate afecta valabilitatea tainei . La aceasta se adauga (fara a invalida cert taina) prostul obicei al preotilor de a adauga la taine tot felul de rugaciuni sau de florilegii spre a da o mai mare greutate tainei sau si mai rau (o meteahna f. des intilnita )de a scurta toate slujbele inclusiv dumnezeiasca liturghie . In cazul ierurgiilor chiar circula o gluma de prost gust la adresa preotilor cum ca ,,lungimea si frumusetea slujbei este in functie de citi bani ai , ca la coafor: adica o varianta completa sau prescurtata" . Probabil ca acesti preoti stiu ca si tine ca indiferent cum fac ei slujba , lunga sau scurta, D.zeu lucreaza ...si asa ! Hm, oare chiar asa sa fie ?
Spun acum ,asa cum am mai spus si la mai sus amintitul topic despre preotese, ca savirsirea cu corectitudine a tainei d.p.v. al preotului (daca este hirotonit canonic) nu tine de cit de pacatos este el , sau daca este baut cind face taina ori desfrinat ori ca a fumat sau ca s-a drogat sau ca este scandalagiu ori un cartofor ori un datornic ori un patron de sexi club. Daca el procedeaza dupa tipic atunci taina este corecta pt.ca cel care lucreaza si implineste sf. taina este Hristos si nu preotul .El este doar ,,teava prin care curge apa isvorului" In ierurgii este cu totul altceva , puterea de implinire a rugaciunilor , a ierurgiei, depinde de curatia si gradul de induhovnicire a preotului , chiar daca are deja harul preotiei in el , deoarece este f. important cum lucreaza el ,cum intrebuinteaza (cu folos sau nu) harul dat la hirotonie !
7. Conform acestei pareri de mai sus( ,,La spovedanie este un pic mai complicat...") inteleg ca D.zeu ne iarta oricum ...ca si cu gunoiul ,in mod apriori. El mai intii iarta oricum urmind ca apoi noi sa ne schimbam ...si daca nu vrem sa ne schimbam adica nu acceptam lucrarea lui Hristos in noi ce vom face ? vom merge din nou la spovedit ca sa ne ierte apriori ...si tot asa pina mutim pt. ca oricum El ne iarta mai intii (apriori) si noi ...hopa sus, in rai . Tu chiar crezi ce spui ?? Doar nu vrei sa spui ca da ! Sau poate ca chiar spui !!!!!!!
8. Mai intii despre canoane (,,Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului ..."): stiu ca esti sora intru pareri despre canoane cu Ory , de exemplu, si nu este mult de cind spuneai ,ca si ea, ca sunt invechite si ca in curind BOR va purcede la inlaturarea unora din ele . Daca aceste canoane au fost facute de sfinti ... care dintre nesfinti crezi ca le vor inlatura? Doar cei care slujesc lui satan ...ca altminteri !!
Nu crezi ca daca aceasta ar fi fost vederea importantei canoanelor(cea care o spui tu) pt. taina spovedaniei mai intii insasi sfintii ar fi inlocuit-o ? sau eliminat cu totul .
Alambicata asemanarea cu medicatia postoperatorie(adica sugubeata, formala) ... dar daca operatia a fost corect facuta pt. ce medicatia postoperatorie . Daca tu predai la scoala tot ce trebuie la ora de clasa si urmaresti ca elevul sa inteleaga ce ai predat ...de ce sa mai faca meditatii ? poate merge linistit acasa si sa faca singur exercitii ! Face meditatii si ia medicamente bolnavul pt. ca doar astfel lucrarea devine completa , bolnavul se vindeca sigur iar elevul primeste si restul de invatatura neprimita pina atunci, cu explicatiile conexe si suplimentare !
9. Canoanele(,,Canoanele se aplica la pacient, caci si in medicina se stie ca nu exista boli, ci bolnavi... ") sunt aceleasi de mii de ani ...si ele aceleasi se aplica la milioanele de pacatosi de cind lumea care se fac vinovati de toate pacatele din lume . Combinatia si masura lor este variabila in functie de penitent . Canoanele sunt strins legate de t. spovedaniei , precum spui, dar penitenta este a ta , legata de sufletul tau oriunde esti sau vei merge . Legea este lege in carti dar penitenta este greutatea sufletului tau cu care te incarci atunci cind savirsesti pacatele .
Cred ca este destul cu filosofia crestina . Am mai spus-o : noi ne omorim mai ales cu neintelegerile formale si nu de fond si cu lucrurile mai putin importante . Dar desigur, tu poti avea ,la rindul tau, o parere a ta !
Last edited by zaharia_2009; 09.12.2009 at 16:39:08.
|