Citat:
În prealabil postat de sophia
@Geo - da, nu toti, mai ales vechii monahi nu aveau asa scoala (par.Cleopa nu avea chiar deloc). Cei mai tineri mai invata, mai studiaza.
Dar si asa, fara scoala, eu nu cred ca anumiti parinti (Cleopa, Paisie, Boca si care mai sunt) au picat peste noapte invatati/teologi si mai ales duhovnici. Nu neaparat facultate trebuie, ci mai ales dovada practica, prin firea si comportamentul lor, ca merita sa fie duhovnici, iar asta se formeaza in timp (daca se formeaza).
Si nu stiu daca par. Cleopa, sau pe cine ai mai numit tu, chiar au dat gata zeci de intelepti. Au trait ca monahi buni, si atat. In rest nu pot sa ma pronunt. Pentru mine Iisus si apostolii sai sunt mai sus de oricine.
|
Sora Sohia,
Harul se transmite la un om neinvatat prin RUGACIUNE!!! Prin comuniunea omului cu Dumnezeu el se impartaseste de comunicarea lui Dumnzeu a unor taine pe care Dumnezeu vrea sa le descopere alesilor Lui! Omul neinvatat este insuflat de Duhul Sfant cu cunostinte mai presus de scolile pamantesti si mai inlate decat toate filosofiile lumii! Puterea lui Dumnezeu este mare!
Sfântul Ioan Gură de Aur în prima sa omilie la Evanghelia după Matei spune un lucru surprinzător:
„Ar fi trebuit să n-avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viață atât de curată încât harul Duhului să fi ținut locul Scripturilor în sufletele noastre. Și după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot așa ar fi trebuit ca și inimile noastre să fi fost scrise cu Duhul Sfânt”.
Vezi??? Daca omul ar tine legatura stransa cu Dumnezeu prin Rugaciune, nu ar mai avea nevoie de altceva caci Duhul Sfant TE INVATA TOT ce este nevoie pt mantuirea sufletului!
Domnul nostru Iisus Hristos spune în sfânta și dumnezeiasca Sa Evanghelie:
„Cel care crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui“.
Sau
“Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu acolo voi fi și Eu în mijlocul lor”, adică
acolo unde sunt inima, mintea și atenția adunate toate la un loc și cercetează în comun și cu evlavie numele Meu, acolo, voi fi și Eu. Și iarăși spune Mântuitorul:
„Eu și Tatăl Meu vom veni la el și Ne vom face sălaș întru el“.
Așadar rugăciunea se va spune cu ușurință deoarece, precum fierul înroșit bine în foc este prelucrat cu ușurintă, și precum un om care dorește să ardă un cuptor nu poate să-l aprindă și să-l ardă dintr-o dată, ci puțin câte puțin, până când se va arde pe dinăuntru, și abia atunci, așezând lemnele în gura cuptorului, focul le cuprinde deodată și le înghite, tot așa se întâmplă și în inima omului. După ce
inima este aprinsă de focul Sfântului Duh, atunci spune rugăciunea cu multă căldură și cu multă ușurință.
Pe cel care are inima lui smerită și zdrobită de stăruința rugăciunii îl cuprinde o adevărată și vie evlavie pentru Dumnezeu și pentru cele sfinte. Și îl cuprinde atât de mult acea evlavie dumnezeiască, încât și el însuși înțelege lucrarea ei caci de bucurie și de evlavie, curg și aleargă din ochii lui râuri de lacrimi calde, care îl curățesc de tot păcatul, după cum se spune:
“Spăla-mă-voi și mai alb decât zăpada mă voi albi”.
Pe lângă această evlavie îl înconjoară și îl cercetează și o mângâiere dumnezeiască, care nu se vede cu ochii trupești, dar se vede foarte clar cu ochii minții cum coboară lin din cer, ca roua peste capul lui, precum roua profetului Ghedeon. Și de pe cap se revarsă peste tot trupul și răspândește mireasmă, sfințindu-l. De aceea spune Scriptura:
„Binecuvântat este Dumnezeu Cel ce varsă Harul Său peste preoții Săi, ca mirul ce se coboară pe cap, pe marginea veșmintelor lui“. Din pricina aceasta trupul lui devine ușor și se umple de toată mângâierea și dulceața duhovnicească.
Prin urmare, primește o înștiințare de la acest har că s-a împăcat cu Dumnezeu și spune împreună cu profetul:
„Auzului meu vei da bucurie, bucura-se-vor oasele mele cele smerite“, adică „mulțumesc, Doamne, că m-ai înștiințat și mi-ai dat să înțeleg prin acest semn al Harului Tău că m-ai iertat pe deplin de toate păcatele mele și am fost mângâiat eu, netrebnicul robul Tău, pentru că atât de mult mă umilise păcatul meu, încât alergam întotdeauna în ascunzătoare și oasele mele tremurau de frica iadului.“
Încă și alte multe cuvinte ale Sfintei Scripturi vin în gura lui în ceasul acela, care arată că Dumnezeu a primit pocăința lui și rugăciunea lui, precum se spune:
„Duhul umilit, inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi“.
Dar nu numai acestea sunt cele de care se bucură un astfel de credincios, ci încă
și multe alte întelesuri cerești și dumnezeiești ies din inima lui. Deoarece
a fost dezlegat și risipit norul întunecos al păcatului de către luminarea rugăciunii minții și cugetă armonia cuvântului sfânt care spune: „Le-a deschis lor mintea ca să înțeleagă Scripturile“ și „Cel ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui“ (Ioan 7,38); deoarece inima omului clocotește de înțelesuri dumnezeiești, iar gura lui vorbește în parabole, precum se spune: „Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru început“ (Ps.7,2).
În clipa aceea inima este în întregime foc, pentru că
s-a aprins în inima lui focul, despre care spune Hristos: „Foc am venit să arunc pe pământ, și cât aș vrea să fie acum aprins!“ (Luca 12,49). Atunci, în ceasul acela, omul acesta ceresc, care este aprins de lucrarea Sfântului Duh, hotărăște în sine ca de acum înainte să păzească nestricate toate poruncile lui Hristos, după cum spune și profetul David: „Juratu-m-am și m-am hotărât să păzesc judecățile dreptății Tale“ (PS.118,106). Acest har fierbinte și izvorâtor de viață al iubirii dumnezeiești s-a dat acestuia pe măsura strădaniilor pe care le-a depus în timpul rugăciunii.