Citat:
În prealabil postat de Fani71
Crestinismul a avut intelepciunea de la inceput sa 'recupereze' multe sarbatori si obiceiuri pagane, 'botezandu-le', adica dandu-le sens crestin.
Asa si cu mai toate obiceiurle de Craciun.
De aaltfel si data sarbatorii este data saturnaliilor, o sarbatoare pagana romana.
Bradul de Craciun a capatat alt sens, trimite la Pomul Vietii, de care nu mai suntem despartiti acum, cum se canta la Craciun.
|
Nu cred ca a fost suprapus peste saturnalii, ci peste solstitiul de iarna (sarbatoare a renasterii in majoritatea religiilor). De altfel Saturnaliile erau legate de saturn, nu de soare.
Romanii aveau o sarbatoare a soarelui pe 25 dec, diferita de saturnalii... mai putin conteaza.
Ce vroiam sa subliniez este ca am pastrat traditiile pagane in dauna intelesurilor crestine.
Eu am cautat initial catre saturnalii (ca tine) sa vad ce traditii s-au pastrat. Nu am prea gasit, dar apoi am gasit festivalul Yule care are fff multe elemente din traditiile moderne de Craciun.
Si daca ai o curiozitate sa intri pe bloguri neopagane, vei vedea ce frumos sarbatoresc si ei craciunul: cu brad, ghirlande, prajituri cu scortisoara, vasc, iedera, lumanari, decoruri rosu-verde-alb etc... si au cate o semnificatie pt fiecare element.
Tu spui ca bradul semnifica viata.
Copacul semnifica viata.. ba posibil si crucea.
Dar bradul? De ce brad? Si de ce impodobit?
Unii spun ca urmatoarele cuvinte se refera la bradul de Craciun: "Că datinile neamurilor sunt deșertăciune: aceia taie un lemn din pădure și mâinile meșterului îl lucrează cu toporul; Apoi îl îmbracă cu argint și cu aur, îl întăresc cu cuie și cu ciocanul, ca să nu se clatine. Așa sunt dumnezeii neamurilor. " (Ieremia 10: 2-4)
(Nu am nimic impodobirii bradului si a traditiilor in general. Cum zicea cineva ca vrem sa aruncam bradul pe geam.. in fond nu m-ar deranja f mult, mai mult ma deranjeaza jaful din paduri.
Doar ca multe sarbatori se rezuma doar la o imitatie a unor obiceiuri despre care oamenii nu stiu nimic.)