View Single Post
Vechi 09.12.2009, 22:15:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu cred ca a fost suprapus peste saturnalii, ci peste solstitiul de iarna (sarbatoare a renasterii in majoritatea religiilor). De altfel Saturnaliile erau legate de saturn, nu de soare.
Romanii aveau o sarbatoare a soarelui pe 25 dec, diferita de saturnalii... mai putin conteaza.

Ce vroiam sa subliniez este ca am pastrat traditiile pagane in dauna intelesurilor crestine.
Eu am cautat initial catre saturnalii (ca tine) sa vad ce traditii s-au pastrat. Nu am prea gasit, dar apoi am gasit festivalul Yule care are fff multe elemente din traditiile moderne de Craciun.
Si daca ai o curiozitate sa intri pe bloguri neopagane, vei vedea ce frumos sarbatoresc si ei craciunul: cu brad, ghirlande, prajituri cu scortisoara, vasc, iedera, lumanari, decoruri rosu-verde-alb etc... si au cate o semnificatie pt fiecare element.
Tu spui ca bradul semnifica viata.
Copacul semnifica viata.. ba posibil si crucea.
Dar bradul? De ce brad? Si de ce impodobit?
Unii spun ca urmatoarele cuvinte se refera la bradul de Craciun: "Că datinile neamurilor sunt deșertăciune: aceia taie un lemn din pădure și mâinile meșterului îl lucrează cu toporul; Apoi îl îmbracă cu argint și cu aur, îl întăresc cu cuie și cu ciocanul, ca să nu se clatine. Așa sunt dumnezeii neamurilor. " (Ieremia 10: 2-4)

(Nu am nimic impodobirii bradului si a traditiilor in general. Cum zicea cineva ca vrem sa aruncam bradul pe geam.. in fond nu m-ar deranja f mult, mai mult ma deranjeaza jaful din paduri.
Doar ca multe sarbatori se rezuma doar la o imitatie a unor obiceiuri despre care oamenii nu stiu nimic.)
Pai, revenirea la paganism este o urmare a slabirii crestinismului.
De aceea cred ca nu foloseste prea mult sa ne revoltam impotriva faptului ca obiceiurile oculteaza adevaratul sens al sarbatorii. Ar fi mai bine ca noi care stim care este sa il traim, sa nu ne lasam invadati noi si familia noastra excesiv de obiceirui dar nici sa nu le refuzam.

Cat despre ceilalti oameni, faptul ca au inlocuit Craciunul cu o sarbatoare a bradului, a luminii (cei putin in Germania, sa vezi cum ilumineaza totul), a cadourilor, a mancarii etc arata ca omul are nevoie de sarbatoare, de ritual, si daca le pierde pe cele profunde, cu sens catre Cer, ajunge la ritualuri omenesti.

Ar fi oare preferabil ca oamenii care nu cred in Dumnezeu sau nu prea cred, sa nu mai serbeze nimic, sa stea inbufnati acasa si sa nu mai aiba nici un moment al anului mai special? Eu cred ca nu. Cred ca sarbatoarea in sine, daca aduce bucurie, daca imprastie bucurie in jur, este ceva bun, este o baza. Poate unul sau altul sa devina crstin mai tarziu si sa isi aminteasca de sarbatoarea cum o intelesese inainte, de bucuria sarbatorii, si asta sa-i foloseasca ca baza in intelegerea adevaratelor sarbatori.
Ma gandesc ca si eu, cand eram mica, nu prea stiam ce se sarbatoreste de Craciun, dar amintirea atmosferii de Craciun, cu brad, cadouri, lumina, a ramas adanc intiparita in inima mea si bucuria pe care o simteam atunci era, dupa parerea mea, legata indirect de continutul pe atunci misterios al sarbatorii, si ma ajuta si acum sa o traiesc cu bucurie.