Subiect: DUHOVNIC
View Single Post
Vechi 09.12.2009, 23:43:48
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.10.2009
Implicit

Dragul meu, nu stiu prea multe despre taina hirotonisirii pentru ca nici nu m-a interesat. Dar logica bunului simt si ceea ce am citit in Biblie ma face sa cred ca Duhul Sfant nu poate conlucra cu duhul lumesc.
Vreau sa vad si eu unde scrie ca preotul e deja mantuit prin meseria sa si ca nu mai duce lupta cu pacatul...? Conditia necesara pentru a te mantui este aceea de a avea Duhul Sfant. Crezi ca Duhul Sfant nu se poate pierde?

Pana atunci topicul asta nu e despre Duhul Sfant ci despre duhovnic. Am divagat destul, nu crezi?

Orice duhovnic trebuie sa fie neincetat cu luare aminte la cuvintele din Evhologiu:"Cel ce ia asupra sa sarcina cea grea a duhovnicului, dator este sa se faca chip si pilda tuturor cu infranarea, cu smerenia, cu lucrarea a tot felul de fapte bune, rugandu-se in tot ceasul lui Dumnezeu ca sa i se dea lui cuvantul intelegerii si al cunostintei, ca sa poata indrepta pe cei ce nazuiesc catre dansul. Mai intai de toate este dator sa posteasca el insusi miercurea si vinerea peste tot anul, dupa cum porunceste dumnezeiasca pravila, ca pe temeiul faptelor bune ce le are el sa poata porunci si altora sa faca aceasta. Fiindca de va fi el insusi fara invatatura si neinfranat si iubitor de dezmierdari, cum va putea invata pe altii faptele cele bune? Sau cine va fi atat de nepriceput incat sa-l poata asculta in cele ce zice el, vazandu-l pe dansul fara randuiala; sau, betiv fiind el, cum poate invata pe altii sa nu se imbete?... Unul ca acela cu pravila se va pedepsi, ca un calcator de dumnezeiesti canoane".

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/diverse...te-si-duhovnic
Reply With Quote