Subiect: DUHOVNIC
View Single Post
Vechi 10.12.2009, 01:06:21
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Nu cunosti prea mult despre hirotonie pentru ca nu te-a interesat, dar iti expui si sustii parerile personale derivate din "logica bunului simt" al tau, fara sa te gandesti ca poti sminti pe multi cu parerile tale personale intrucat nu sint conforme cu dogma ortodoxa.
Logica "bunului simt" nu ti-a dat prim minte ca Duhul Sfant poate actiona peste pacatele preotilor spre folosul credinciosilor?

Ca de obicei eu spun una, tu intelegi alta.
Nimeni nu a spus ca "preotul e deja mantuit prin meseria sa si ca nu mai duce lupta cu pacatul." Pentru ca Harul ce il primesc la Hirotonie nu este pentru ei ci din iubirea Lui Dumnezeu pentru credinciosi.

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
...NU el lucreaza ci Duhul Sfant prin SFANTA TAINA A HIROTONIEI si PRIN DARUL DUHOVNICIEI care se da prin hirotesie!!! Chiar de e patimas, nu impiedica Harul Duhului Sfant in lucrarea Sa! Cand are vesmintele pe sfintia sa, e inconjurat de ingeri si starea lui de om, starea lui pacatoasa este data la o parte! Atat timp cat este necaterisit, HARUL LUCREAZA!!!
Citat:
Taina Preotiei nu se reziuma la actul de punere a mainilor epsicopului caci spune in rugaciunea de Hirotonie sa trimita Dumnezeu pe Duhul Sfant aceluia ce se prohiriseste! (o sa pun rugaciunea de Hirotonie intru preot ca sa se vada CLAR ca preotul primeste pe Duhul Sfant!)
Citat:
NU preotul este cel care iarta pacatele, ci Dumnezeu PRIN formula de dezlegare (numita si Epicleza Tainei Spovedaniei) rostita de preot si facuta in numele Sfintei Treimi: „te iert si te dezleg in numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant” Dumnezeu a lasat aceasta preotilor prin sf.Apostoli: „LUATI DUH SFANT, carora veti ierta pacatele vor fi iertare, si carora le veti tine, tinute vor fi!” Iata ca Duhul Sfant este dat Sf.Apostoli si prin ei episcopilor si preotilor!
Citat:
pr. dr. Nicolae Necula, preciza: "Puterea de a ierta sau de a lega si dez­lega pacatele se transmite prin sfanta taina a hirotoniei; orice preot hirotonit valabil are puterea de a lega si dezlega pacatele; hirotonia intru preot ii da acestuia puterea si posibilitatea de a exercita toate lucrarile sfintitoare legate de treapta preotiei; cat priveste calitatea de duhovnic, aceasta se dobandeste in urma unei hirotesii, adica a unei slujbe de binecuvantare prin care preotul primeste imputernicirea, mai bine zis indreptatirea, sa exercite ceea ce potential el a primit prin taina sfintei hiroto­nii, adica puterea de a ierta sau de a lega si dezlega; hirotesia in duhovnic nu aduce un har special preotului dinainte hirotonit, ci doar un drept de a savarsi ceea ce el poate deja sa faca."
A explicat foarte clar Geo, am dat si eu un citat de cateheza, tu o ti pe-a ta cu parerile tale personale fara sa te gandesti ca poti sminti pe multi. In ortodoxie e gresit sa spui "asta e parerea mea" sau "logica ma face sa cred ca" mai ales cand e vorba de Sfintele Taine. Dogmele ortodoxe si invatatura de credinta ortodoxa sint adevar, nu sint pareri personale.

Din nou eu spun una, tu intelegi alta. Eu spun ca ceva nu se leaga in afirmatiile tale, tu intelegi cu totul altceva, total pe linga ce am afirmat.

In final desi tatal tau spui ca ti-a zis clar despre Psaltire, inca ai indoieli sau curiozitati cum ca "parerile sint impartite" si cauti raspunsuri pe forumuri, deci se pare ca nici pe tatal tau nu-l crezi intru tot, desi spui ca e preot?

Inca nu mi-ai raspuns daca tatal tau e preot ortodox.

Last edited by adam000; 10.12.2009 at 08:37:03.
Reply With Quote