Zaharia, stiu ca nu ai sa-mi raspunzi, dar, ca un scurt comentariu la postarea ta de mai sus: ai descris in asa fel Sf Taine incat parca le transformi intr-un fel de vraji a la Harry Potter. Daca faci cu tare lucru si spui cutare lucru, atunci Sf Duh vine. Daca schimbi macar un cuvant, sau gestica nu e chiar perfecta, pac, nu vine. De parca Dumnezeu sa impiedica de micimea si greselile noastre.
Sigur, nu vreau sa neg importanta formei. Nu te poti considera casatorit in fata lui Dumnezeu fara sa fi fost cununat de preot, nu te poti considera botezat daca nu esti botezat in numele Sf Treimi. Ca nasii nu-s ortodocsi? Oare cine pune la un botez ortodox nasi neortodocsi? Si pana la urma nasii sunt mai mult martori ai botezului, nu savarsesc Sf Taina -- deci cum anume invalideaza ei botezul?
Ca esti sau nu complet, nici un degetel afara, afundat in apa, nu stiu cat anume il poate impiedica pe Dumnezeu sa primeasca noul suflet in Biserica Sa. Chiar se impiedica harul lui Dumnezeu de un viciu de procedura?
Si fiindca vorbeam ieri de purgatoriu, si fiindca vad ca si subiectul threadului e ascuns tare bine pe undeva. Se vede ca de fapt aveam o viziune invechita asupra purgatoriului catolic. Chiar in seara asta intamplator am ascultat un podcast in care printre altele un preot catolic explica cum ca in purgatoriu mergi, desi esti mantuit, dupa ce mori datorita faptului ca esti inca foarte atasat de lucruri materiale care nu au legatura cu Dumnezeu, urmele pacatelor adica amintiri, dorinte, sentimente, pareri de rau, patimi, etc. Purgatoriul este o perioada de gratie pe care Dumnezeu i-o da omului care deja este mantuit in care el sa se elibereze de ceea ce inca il tine legat de viata pamanteana, si pe masura ce renunta, putin cate putin, incetul cu incetul de ceea ce este pamantesc, sufletul sa se poata apropia cat mai complet de Dumnezeu. Cand aceasta curatire este completa --> Rai. Se pare ca nu mai este vorba de plata a urmelor pacatelor prin foc si chin, un fel de quid pro quo, ci eliberare de urmele pacatelor, care tot este un fel de chin fiindca e foarte greu, dar spiritual mai mult.
|