Citat:
În prealabil postat de Doriana
Pentru ca nu pot fi dovedite toate si unele contrazic Biblia. Uita-te si tu: au aparut tot felul de Evanghelii si epistole istorice pe care nici voi nu le acceptati. Am inteles ca din Origen acceptati numai unele lucruri. Pe ce criteriu le selectati? De ce ar fi buna numai o idee a lui origen si alta nu?
nu, o consider cult.
|
In baza Sfintei Scripturi si Sfintei Traditii...asa s-a alcatuit practic canonul Bibliei de catre noi, niciodata nu au fost separate pentru ca nu au cum sa fie separate, din momentul in care a aparut principiul Sola Scriptura, au inceput instant ereziile...paradoxal, dar asta e rezultatul vizibil!
Daca tu alegi sa nu crezi in Sfanta Traditie e treaba ta, dar datorita ei noi cunoastem vietile Sfintilor Apostoli, teritoriile si popoarele care au fost increstinate, perioada in care s-a intamplat acest lucru, cine au fost cei care ne-au adus vestea cea buna, faptul ca toate tarile ortodoxe au o istorie stabila in Credinta si sunt aceleasi de acum mii de ani in urma, modul cum au trecut la Domnul Sfintii Apostoli, Mucenicii si Sfintii care au primit Cuvantul lui Dumnezeu si nu s-au lepadat de Hristos nici in cele mai groaznice chinuri, dupa cati ani au fost scrise Evangheliile de la Inaltarea Mantuitorului, ordinea in care au fost scrise, cine erau Sfintii Apostoli si datele biografice despre ei, ereziile prezente in acea perioada...cele gnostice fiind in trend atunci, si tot asa intreaga istorie a Crestinismului....deci practic numai in functie de aceste doua Adevaruri ale Bisericii lui Hristos am selectat si avem ceea ce avem astazi!
Bine, dar nu era vorba de opinia ta...stii tu, eu cred in Istorie, in Sfanta Traditie..in absolut toate dimensiunile realitatii si de asemenea in ce au hotarat ele.
Diferenta consta in faptul ca religiile au o anumita autoritate si au ajuns la aceasta titulatura in functie de vechime, stabilitate, autenticitate iar asta s-a hotarat de catre marii istorici ( care sa stii ca de fapt sunt neutri, drept dovada ca nu exista numai religia Ortodoxa, mai sunt cateva!!) insa originea, aparitia numeroaselor culte a fost si este considerata suspecta tocmai de catre intreaga lume si de aceea nu au devenit religii, deci nu cultele si-au hotarat numele...cam asta e ideea!!!