Vad ca deja ne macina altceva... Probabil ne este mai usor sa vorbim de ceea ce ne-a afectat cel mai mult viata, decat ceea ce ne va afecta in urmatorii ani. Am fost si eu vreo 9 ani in Londra, unde erau adunate toate natiile lumii. Desi am avut si priviri ostile (din partea irlandezilor de obicei care erau cam needucati si cam invidiosi) nu-mi amintesc sa ma fi injurat cineva vreodata. Am respectat si am fost respectat, indiferent ce sefi si ce colegi am avut. Poate negrii erau mai nesimtiti in trafic si in mijloacele de transport in comun, cautand sa sfideze cu orice pret pe cei albi, dar asta era o problema ce tinea de istorie si razbunare! Am avut pentru un timp si familia cu mine, au vazut cam ce inseamna invatamantul englez, dar cand am spus "Gata", n-au fost comentarii. Oricum, puteam sa stau si 20 de ani, tot nu m-as fi adaptat. Romania a fost dintotdeauna slabiciunea mea totala, chiar daca (asa cum spunea cineva mai devreme) de cum puneam piciorul in aeroport eram brutal izbit de aroganta, ignoranta si nesimtire. Si totusi, si acei aroganti, ignoranti si nesimtiti, au un cerc de prieteni cu care ies la iarba verde, se viziteaza, isi fac cadouri si sufera daca li se intampla ceva rau... La noi educatia civica e marea problema!!!
Cat despre viteza cu care se fac soselele la noi, pretul si calitatea, asta e o cu totul alta poveste. Nu facem politica dar tot aici ajungem. Nimic in tara asta nu-i gratis, chiar daca am dori noi sa credem. Nici nu banuiti cam cat costa sa obtii un contract mai acatarii, iar licitatiile sunt doar de fatada. Castigatorii se stiu dinainte. Preturile nu sunt reale, ci foarte, foarte umflate, ca sa aiba de unde-si acoperi spagile si serviciile colaterale. Credeti-ma ca stiu bine ce spun. Iar pentru o autostrada... ehehei!... Pai n-ati vazut cati bani cer romanii care sunt proprietari pe pamanturile respective? Miliarde... Multe miliarde pt fiecare proprietar in parte!... De ce? Cui foloseste? De ce nu se da la schimb in alt loc? De ce nu se "forteaza mana" celor care se incapataneaza sa tina la pret numai fiindca stiu ca nu se poate altfel? Nu sunt adeptul dictaturii, dar la noi democratia are inteles foarte ciudat...
Suntem pe un forum cu specific ortodox. Poate suna nebuneste, dar eu continui sa cred ca numai Dumnezeu ne mai scoate din rahat, dar nu se roaga nimeni pt asta, fiindca probabil au si mai marii bisericii interesele si compromisurile lor.
|