Domnule andreicozia,dumneata crezi ca mie imi place sa-i vad pe unii frati ai mei intru slujire ca-si terfelesc haina si-si bat joc de cele sfinte?
Nu pot sa fac decat sa plang si sa-i plang pentru ca amarnic raspuns vor da inaintea Dreptului Judecator. Nespus de mult ma doare cand vad fapte reprobabile si complet imorale in care sunt implicati preotii , dar si mai rau ma doare cand astfel de fapte ajung sa fie speculate de mass-media si fac prima pagina in ziare de scandal.Nu spun ca trebuie sa ascundem gunoiul sub pres, ci ca ar trebui ca sa fie candidatul la preotie cu cercetare de sine , sa fie indemnat de duhovnicul sau sa renunte la gandul preotiei daca nu duce o viata morala exemplara. Nu-i nevoie neaparat sa fii preot ca sa te mantuiesti, iar daca cineva vrea sa se preoteasca doar pentru avantaje materiale , mai bine sa se faca acela chioscar , bisnitar sau om de afaceri dar in nici un caz preot.
Sa stii , domnule andreicozia ca eu, in 12 ani de preotie am auzit si chiar am vazut destule despre preoti , care daca s-ar cunoaste in amanunt de unii enoriasi , multi si-ar pierde definitiv increderea in preoti. Cu toate acestea inca eu cred ca Harul lui Dumnezeu lucreaza chiar daca preotul este vicios si imoral, tocmai pentru ca Dumnezeu , in marea sa iubire de oameni, vrea sa nu-i lipseasca pe credinciosii de rand de mantuire din pricina preotului rau.
Citeam tot in Pateric parca despre un preot desfranat care cu multa nerusinare slujea Sfanta Liturghie fara sa-i pese de ce spun enoriasii. Intr-o zi a poposit imparatul in acel sat si l-a surprins pe preot ca ,dupa ce pacatuise ,s-a dus la biserica sa slujeasca. Atunci i-a reprosat cum de nu ii este frica de Dumnezeu ca-l trasneste pe loc, de slujeste dupa ce se tavaleste astfel in pacate. Preotul i-a spus:" Maria ta , in momentul cand intru in altar un inger al Domnului ma prinde , ma leaga de maini si de picioare, ma tranteste sub masa Sfantului Altar si slujeste in locul meu, iar la sfarsitul slujbei ma elibereaza din nou. Eu nu am mai slujit de cand am cazut in patima curviei , in tot timpul a slujit ingerul in locul meu."
Ingerul facea acest lucru pentru a nu lipsi enoriasii de folosul Sfintei Liturghii , chiar daca preotul era patimas.
|