Mirela, nici nu-mi trece prin cap ca am putea comunica in duh de contradictie. Ma bucur ca indraznesti. Care sunt acele "mai bune invataminte" de care vorbesti? Desigur ca Hristos nu a fost vinovat de nimic. Insa El este numit in Scriptura "piatra de poticnire si piatra de sminteala" (Rom.9.33, 1 Petru2.8), si mai stim ca "se sminteau intru El" (Mat.13.15). Ba stim ca si ucenicii apropiati erau vulnerabili. Iata marturia Arhim. Sofronie:
"Iuda se smintise deja atunci cand, in casa lui Simon Fariseul, Hristos a lasat pe femeia pacatoasa sa-i sarute picioarele - moment cumplit pentru Hristos. Iar a doua oara cand i s-a aratat o dragoste asemanatoare din partea sufletului si inimii unei femei, ucenicii s-au smintit, si Iuda s-a dus sa-L vanda" (Cuvantari duhovnicesti, p.170)
Chiar Domnul zice: "Voi TOTI va veti sminti intru Mine in noaptea aceasta" (Mat.26.31). Si atunci as zice ca problema e la un nivel mult mai adanc, poate ceva pe linia indicata de Ps.61.9: "Desertaciune sunt fiii oamenilor, minciuna sunt fiii oamenilor; in balanta, toti impreuna sunt desertaciune".
In concluzie, m-ar mangaia tare mult daca am reusi sa vorbim intre noi intr-un duh de pocainta, ortodox, si nu in duh catolic (marcat de tendinte de infailibilitate) sau protestant (colcaind de protest si razvratire). Si sa vorbim tot mai mult bazandu-ne pe Scripturi si Traditie.
Cu drag!
|