Hai sa va povestesc o alta intamplare:
Pe la sfarsitul secolului 19 era mitropolit la Iasi vrednicul de pomenire ierarh Iosif Naniescu. Foarte bun slujitor, bun gospodar (a terminat actuala catedrala mitropolitana), bun cantaret si compozitor de muzica psaltica (de la el avem Raspunsurile Mari in glasul 8 si tot el a organizat impreuna cu Gavriil Muzicescu primul cor mixt din BOR) dar si duhovnic iscusit. A venit la el intr-o zi un om oarecare zicandu-i: "Inaltpreasfintite, eu am facut cel mai mare pacat din lume. Am slujit Sfanta Liturghie, am botezat, am cununat, am inmormantat crestinii fara sa fiu hirotonit preot. Am vesminte si asa am facut totul dupa randuiala ortodoxa dar fara sa fiu preotit. Am gresit amarnic inaintea lui Dumnezeu si vrednic sunt de pedeapsa."
Vrednicul ierarh a stat putin pe ganduri si i-a raspuns: "Vino de maine la mitropolie sa te pregatesti ca sa te fac preot legiuit si sa nu mai slujesti fara hirotonie."
Asa a socotit inaltul ierarh sa nu-i pagubeasca pe crestinii pe care i-a slujit acel om si sa nu le puna in pericol mantuirea.
|