Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Noi, ca si albanezii, am fost ultimele popoare care au întemeiat state în evul mediu pentru ca populatia la noi a fost extrem de redusa, dispersata si lipsita de viata organizata, practic câteva pâlcuri de salbatici. În occident a existat o continuitate a vietii organizate (stat, administratie) dupa prabusirea imperiului roman, orasele au avut o existenta neîntrerupta, la fel si o multime de sate iar populatia era de pilda de ordinul milioanelor în Galia/Franta chiar si în perioada migratiilor.
La noi practic nici o asezare nu a existat continuu din antichitate pâna în evul mediu, teritoriul era aproape nelocuit, cu exceptia diversilor migratori care se perindau pe aici. Aproape nu exista dovezi arheologice ale unei populatii sedentare.
În evul mediu occidentalii aveau mii de orase iar satele lor aratau tot ca niste orase,cu casele adunate si în acest mediu urban s-a rafinat de-a lungul veacurilor mentalitatea care o vedem azi la ei.
La noi evul mediu însemna sate primitive si câteva tâguri care aratau tot ca niste sate. Chiar si între Ardeal si teritoriul extracarpatic diferenta era imensa, se vede si azi în fondul de cladiri istorice pastrate.
|
Probabil ca ai dreptate, nu am studiat astfel de aspecte ... Dar, precum un necunosctor, am doar o nedumerire: daca traditia este atat de importanta pentru un trai in comun de calitate, pentru a invata lucrul bine facut ... Ce parere ai despre americani? Ei sunt mult mai proaspeti decat noi. Dar, cu siguranta, nefiind o societate perfecta (pentru ca aici pe pamant nimic nu este perfect) sunt mult mai avansati decat noi, din foarte multe puncte de vedere ... II putem acuza de multe, dar nu cred ca ignoranta ar putea trece in randul acelor acuze ...
Si apoi avem o traditie foarte veche, care se intinde de-a lungul a foarte multe generatii, si anume cea ortodoxa. Ce anume ne impiedica pe noi, ca neam ortodox de atatea sute de ani, sa punem in practica invataturile crestine? Ele ne arata cum anume trebuie sa ne iubim aproapele, cum si de ce anume trebuie sa-l iertam, sa respectam conducatorii, sa nu fim lenesi, sa nu fim necinstiti ... Exista chiar un verset interesant, care pe mine personal m-a ajutat foarte mult si al carei esenta este urmatoarea: sa fac toate lucrurile pe care le fac, nu ca pentru oameni ci ca pentru Insusi Dumnezeu. Asta inseamna, in opinia mea, sa fac orice lucru la cel mai inalt standard pe care-l pot face, pentru ca daca l-as face pentru Domnul si pentru un om oarecare, nu l-as face de mantuiala.