View Single Post
  #32  
Vechi 11.12.2009, 10:50:39
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de macsim Vezi mesajul
Probabil ca ai dreptate, nu am studiat astfel de aspecte ... Dar, precum un necunosctor, am doar o nedumerire: daca traditia este atat de importanta pentru un trai in comun de calitate, pentru a invata lucrul bine facut ... Ce parere ai despre americani? Ei sunt mult mai proaspeti decat noi. Dar, cu siguranta, nefiind o societate perfecta (pentru ca aici pe pamant nimic nu este perfect) sunt mult mai avansati decat noi, din foarte multe puncte de vedere ... II putem acuza de multe, dar nu cred ca ignoranta ar putea trece in randul acelor acuze ...

Si apoi avem o traditie foarte veche, care se intinde de-a lungul a foarte multe generatii, si anume cea ortodoxa. Ce anume ne impiedica pe noi, ca neam ortodox de atatea sute de ani, sa punem in practica invataturile crestine? Ele ne arata cum anume trebuie sa ne iubim aproapele, cum si de ce anume trebuie sa-l iertam, sa respectam conducatorii, sa nu fim lenesi, sa nu fim necinstiti ... Exista chiar un verset interesant, care pe mine personal m-a ajutat foarte mult si al carei esenta este urmatoarea: sa fac toate lucrurile pe care le fac, nu ca pentru oameni ci ca pentru Insusi Dumnezeu. Asta inseamna, in opinia mea, sa fac orice lucru la cel mai inalt standard pe care-l pot face, pentru ca daca l-as face pentru Domnul si pentru un om oarecare, nu l-as face de mantuiala.
Americanii sunt în cea mai mare parte tot vest-europeni, imigrati în diverse perioade. Aceasta experienta/traditie se transmite de la om la om în cadrul familiilor si comunitatilor. Tiganii de pilda au ramas mai salbatici ca românii fiindca ei au trait în cadrul comunitatilor tiganesti sute de ani, comunitati care aveau un mod mai barbar de viata.

De ce poporul român nu a aplicat învataturile evanghelice? pai pâna în secolul 19 90% erau analfabeti iar cartile erau ceva rar si scump. Pâna în secolul 17 sau chiar 18 nu a existat biblia în româna ci în slavona iar credinciosii luau contact cu învatatura bisericeasca exclusiv prin cuvintele preotilor. Preoti care erau ca vai de ei si ei. Pâna în secolul 14 nici nu a existat organizatie bisericeasca la români iar pâna în secolul 13 nu existau nici macar biserici sau preoti. Eu cunosc descoperirile arheologice din România. Nu au existat biserici pâna în secolul 13, cele mai vechi biserici sunt ale ungurilor si sasilor. În antichitate, în zonele care au facut parte din imperiul Roman dupa raspândirea crestinismului, a existat un numar de biserici, în Dobrogea si 2-3 de-a lungul Dunarii, în rest nimic. De fapt nu exista nici urme arheologice ale populatiei românesti cu exceptia câtorva situri prin Muntenia si Moldova, care nu se stie sigur daca au apartinut straromânilor sau nu cumva slavilor.

Deci nu avem o traditie ortodoxa veche. Poporul român, daca a existat într-adevar în Carpati si nu a venit din sudul Dunarii, a fost pentru un mileniu constituit din pâlcuri de salbatici traind la mare distanta unii de altii, fara biserici, fiind semipagani sau chiar pagâni pâna târziu (nu exista morminte crestine pâna în secolul 12 se practica incineratia). O buna parte din populatia româneasca se trage din populatia romanica sud-dunareana (Serbia si Bulgaria actuale) care a migrat în diverse momente la nord de Dunare si care a adus aici crestinismul mult mai târziu decât am fost învatati în scoli, anume prin secolele 8-12. Suntem rezultatul amestecului dintre aesti migratori romanici si urmasii populatiei daco-romane, daca acea populatie daco-romana chiar a existat. Dar cum nici în sudul Dunarii nu a existat o continuitate a organizatiei bisericesti si vietii urbane ci un crestinism popular, fara biserici si fara preoti pâna la impunerea crestinismului slavon dupa crestinarea bulgarilor (864), nu putem spune ca avem o traditie crestina. Crestinismul românilor e recent.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
Reply With Quote