Citat:
Īn prealabil postat de adam000
Ce ne sperie cand El e cu noi? Pai ar trebui sa ne sperie propriile noastre pacate, inclinatia spre pacat, opacitatea si invartosirea inimii noastre, in sensul ca ar trebui sa le constientizam si sa ne caim. El este bun si iubitor de oameni, dar daca pe noi nu ne sperie pacatul, putem aluneca spre apokatastaza. Ar trebui sa luam exemplul Lui Hristos si al Sfintilor. Daca nu luam exemplul sfintilor, pe cine crezi tu ca ar trebui sa luam drept exemplu, pe vecinul de alaturi? Crezi ca ar fi un ghid bun spre mantuire? Eu cred ca daca ne raportam la masura sfintilor ne dam seama de propria noastra pacatosenie, de propriul nostru egoism si mandrie, ne dam seama cam pe unde stam. Alea sint momentele de adevarata luciditate.
Revenind la vietatile care fac parte din creatia Lui Dumnezeu, Hristos nu a omorat nici o vietate in afara de smochin, iar pe smochin l-a uscat nu pentru ca i-ar fi incalcat teritoriul, ci ca sa dea o pilda oamenilor despre oameni. Si nu uita ca Dumnezeu este Cel ce da Viata. Noi dimpotriva, ce omoram, ce distrugem, ramane omorat, noi nu putem da viata inapoi. Sa luam deci exemplul Lui Hristos si sa nu distrugem, sa nu omoram creatia Lui Dumnezeu. Gandeste-te ca Dumnezeu a foacut omul ca sa traiasca in pace cu toata creatia Sa pe acelasi teritoriu. Daca o vietate a Lui Dumnezeu iti incalca teritoriul fara sa-ti faca nici un rau, ce treaba ai tu cu ea? Las-o in pace macar, sau da-i de mancare daca poti, ca si tu sa ai grija de creatia Lui Dumnezeu la masura ta, caci El are grija de creatia Sa (inclusiv de tine) tot timpul.
|
Hm! Chiar nu vreau sa intru in polemica pe acest subiect, dar pragul dintre bine si rau e extrem de sensibil. De ce trebuie sa spunem ca Mantuitorul nu a facut una sau cealalta? Stiu, Mantuitorul nu s-a folosit niciodata de bani, dar nu s-a retinut sa spuna "Da-i Cezarului, ce-i al Cezarului, si lui Dumnezeu, ce-i al Lui Dumnezeu!" Mantuitorul nu pescuia, dar era invitat la nunta sau la masa de catre oameni din diverse ierarhii sociale. Imi inchipui ca nu serveau doar legume si fructe. Noi ne raportam la Dumnezeu ca si creatie, dar ca desavarsire, ma tem ca e absurd sa discutam. Nimeni nu poate spune ca si-a ales "Partea buna", adica desavarsita, decat daca se rupe de tot de lumea inconjuratoare, nu mai procreaza, nu mai inmulteste talantul, nu mai face parte din viata de obste! Eu - cum spuneam - nu sunt de acord cu abuzul si distrugerea gratuita a faunei sau chiar a florei (sa te-apuci sa tai padurile ca sa faci avere mi se pare la fel de strigator la cer!...) Dar daca imi cresc in gospodarie cateva oratanii, daca cumpar de Paste un miel pe care-l sacrific pentru ca asa cere traditia noastra, chiar nu stiu de ce trebuie sa ma invinovatesc! Nu e vorba de mandrie aici, ci de ceea ce consideram noi in mod logic si rational ca este drept si corect. Si inc-o data spun: sa ma raportez la viata sfintilor, eu, care la tot pasul sunt inconjurat de sute de capcane, eu care am copii de crescut, eu care trebuie sa votez ca si cetatean liber pe unul dintre cei doi mincinosi, eu care sunt expluatat zi lumina de catre cineva pentru care ma rog la Dumnezeu sa-i dea intelepciune si sa-i mearga bine, si care ajunge din ce in ce mai bogat, iar eu din ce in ce mai leguma, eu prin ce anume ma pot raporta la acei sfinti? Poate doar prin credinta in acelasi Mantuitor si acelasi Dumnezeu, care nadajduim sa ne citeasca sufletele si sa ne ierte daca mai calcam si in gropi, uneori! Ca daca ar fi netezit pamantul, n-ar mai fi fost atatea pericole, dar asa, noi cadem si de fiecare data intindem maineile, strigand: "Ridica-ne, Doamne, ca iar ne-am impotmolit!!"
Deci, nu din mandrie tragem speranta sa ne mantuim, ci din increderea ca, dialogand zilnic cu Dumnezeu, se va indura sa nu ne striveasca ca pe niste muste care au incalcat teritiriul interzis! Sunt oameni care ajung sus, sus de tot in ierarhia cerurilor... Ferice de ei... Noi, cei mai putin vrednici, probabil se va gasi loc mai la periferie, in cartierele sarace ale raiului, fara lumina, fara apa calda, fara cablu si telefon mobil!...