Subiect: DUHOVNIC
View Single Post
Vechi 11.12.2009, 13:40:57
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Preot cu atitudine deplasata, care a murit oribil

a-pro-pos de preoti nevrednici, impostori, necredinciosi, arogantzi, curvari , fumatori, betivani, lacomi, avari s.a.m.d... in dorinta de a face cunoscute si altora unele lucruri, vreau sa exemplific (povestesc, dezvalui etc) aici (fara intentia de a judeca preotii, fiindca nu sunt eu, multpacatosenia mea, pers. cea mai indicata) o intamplare 'zguduitoare', care ar putea lase/dea de gandit:
Un preot (care ajunsese la o varsta la care ar fi trebuit sa fi acumulat intelepciune, cam intre 50-60 de ani, mi-s pare... nu stiu sigur, dar, de asemenea, cred ca s-ar putea sa fi fost si vaduv), pe care il stiam si eu, intamplator, si care avea 'caracteristicile' (negative) enumerate mai sus, a sfarsit, nu demult, intr-un mod cumplit, total imprevizibil si pe neasteptate: a cazut (printr-o fereastra deschisa si/sau de pe o scara, ceva de genul) de la singurul etaj al unui local in care se afla, intr-un fier (obiect din metal) care i-a strapuns/perforat coastele si plamanii (sau unul din plamani, posibil si inima, nu am mai retinut exact detaliile) si a murit in timp ce era transportat la spital!... asta s-a petrecut in timp ce se afla intr-un restaurant-pizzerie (si bodega etc - unul dintre numeroasele 'localuri multifunctionale', des intalnite mai ales prin zonele rurale/suburbane, dar nu numai, ci si prin multe dintre cartierele sordide de prin orase). Ulterior acestei intamplari, multa lume (din parohia lui) spunea ca aceasta a fost pedeapsa de la Dumnezeu, abatuta asupra acelui preot care persista/continua sa traiasca in pacate (ce nu respectau, incalcau juramantul depus cand a fost hirotonit - deci, abateri grave) si nu-si schimba/indrepta viata etc... Preotul ar trebui sa fie un exemplu de vietuire pt. cei din jur, ori acesta nu era deloc de urmat... Asadar, Dumnezeu nu rabda la nesfarsit, mai si pedepseste cateodata, depinde...

Tin sa precizez (din auzite, e adevarat, dar vba ceea: 'fara foc nu iese fum'; iar din 'observate': la inmormantarea mamei mele - nu cu mult inainte de a se fi 'dus' si el, sarmanul om - acel preot (comparativ cu celalalt coleg al sau, mai tanar si mai responsabil, familist si cu bun simtz etc), mirosea a bautura/alcool, flirta si tot cauta sa-mi atinga si mangaie mana, intr-un mod nejustificat si cam libidinos; in plus, degaja un 'aer' de complexe de superioritate si slujba o tinea f. grabit, 'pe fuga', citind rugaciunile mecanic, nu prea inteligibil etc) si faptul ca acel preot, de ex., cerea multi bani la inmormantari, nunti si botezuri etc, mergea frecvent pe la bodega, bea, injura, dracuia, fuma, flirta s.a.m.d... asadar, avea o reputatie f. proasta, datorata comportamentului sau deplasat si nelalocul lui - atitudine inadmisibila - pt. o figura preoteasca/slujitor al Domnului.

De pilda, stiu pe cineva, o veche cunostintza, care mi-a relatat ca atunci cand a fost inmormantarea tatalui ei, preotul respectiv a refuzat sa mearga pe marginea mormantului/gropii, sa-i citeasca decedatului rugaciunile cuvenite, si i-ar fi spus, pe un ton cam arogant (cica i-ar fi 'vorbit de sus'), ca el nu vroia sa-si murdareasca pantofii noi cu pamantul (sau noroiul) de acolo etc.

Acum, de comparat diferentzele din exemplul mortii napraznice a acestui preot (surprins, probabil, nepocait - cine mai stie care i-ar fi putut fi atitudinea din ultima lui clipa) din cazul tocmai expus aici mai sus, cu cel al mediatizatului caz al preotului homosexual dar care s-a pocait intens, iar Bunul Dumnezeu a hotarat sa-l ia chiar cand se afla in starea aceea de pocaintza adanca. ['Preotul homosexual' a cazut in pacatul sodomiei, iar mai apoi a fost gasit mort si, zice-se, intr-o micutza 'balta' de lacrimi (constatare facuta in urma analizelor de laborator) in Sf. Altar in care slujise].

Sau, o alta posibila comparatie: preotul respectiv a cazut de la distantza mica si a decedat, dar mai stiam pe cineva, o tanara, care, mai demult, se aruncase de la etajul 10 (ZECE!) intr-o incercare disperata si necugetata de a se sinucide, si totusi, a scapat cu viatza, doar cu niscaiva traume psihice si cu o infirmitate/dizabilitate la un picior (care i-a ramas vizibil - si deranjabil pt. ea, la mers -, mai scurt, posibil/probabil in urma vreunei interventii chirurgicale recuperatorie/salvatoare 'post-aruncare de la etajul 10' sau ceva de genul...)

Last edited by cherub; 11.12.2009 at 14:05:48.
Reply With Quote