Subiect: DUHOVNIC
View Single Post
Vechi 11.12.2009, 20:09:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@GeorgeS - inteleg ce spui, dar mi-e greu sa cred ca este asa si se pare ca suntem multi in aceasta situatie.
Mai intai ca sunt trei aspecte diferite de care aminteam si in alta postare a mea in urma:
- harul preotiei
- harul duhovniciei
- har sau harisma sau cum ii spuneti voi, special(a) (pentru preoti si calugari intr-adevar speciali, cu puteri deosebite)

Inteleg ca un preot primeste un har la hirotonie care ar fi pentru toata viata. Greu este sa acceptam ca el ramane in acest preot si daca acesta nu-si face datoria si este chiar caterisit, sau alti termeni arhaico-religiosi pe care nu pot sa-i sufar (afurisit si mai nu stiu acum).
Dar, ma rog, odata numit si jurat ca preot, medic, sau in alta profesie, se pare ca ramai cu aceasta pecete pentru totdeauna.

Acum sunt situatii si situatii:
- cand preotul nu-si face cum trebuie datoria de preot
- cand preotul este bun ca preot, dar nu stie/poate fi duhovnic bun, sau nu se potriveste oricarui discipol (sau cum se numeste cel pe care il indruma el)
- poate ca sunt si cazuri inverse, cand unul este duhovnic bun, dar nu este asa grozav in profesia de preot ca atare.
- cand nu este bun de nici un fel si face pacate incompatibile cu amandoua

Problema este ca el o fi cum o fi, o ramane cu un har, sau amandoua, dar ce facem cu oamenii pe care ii raneste, ii duce in rastriste, ii chinuie. Aia cu ce sunt vinovati si ce pot face totusi?
Pentru ca un preot si/sau un duhovnic are in maini oameni, cu sufletele lor si le poate face mult rau. Nu stiu daca voua va este clar acest lucru. Provoaca suferinte. El are o raspundere. Treaba lui ce face Dumnezeu cu el la Judecata de apoi, dar ce fac oamenii pe care i-a distrus/chinuit?
Aici este intrebarea.
Si atunci ma intreb si eu ca "o_tzaranca".
1. Ma duc la alt preot, sau alta biserica, sau alt duhovnic. In tara se poate asta. Nu e unul bun, la 100 m mai incolo gasesti altul si tot asa.
Dar ce faci in strainatate, unde abia daca este un preot la o regiune intreaga de sute de km?
2. ma adresez in ordinea fireasca mai intai lui si ii vorbesc intre patru ochi si il conving...sau nu.
In tara iar merge, ca este concurenta mare, vorba aceea.
Dar iar, in strainatate este mai rau ca zice: si asa nu ai unde te duce in alta parte, asa ca n-ai ce sa-mi faci, de ce m-as schimba.
3. ma adresez familiei, sau prietenilor, apropiatilor si ii rog sa vorbeasca cu el.
4. ma adresez superiorilor lui. Mi se pare f.corect si firesc. Si as face asta. Trebuie facut si asta, pentru ca sa stie ca totusi nu este de capul sau nici pana ajunge la Dumnezeu la judecata.
Oamenii nu se gandesc la aceasta judecata a lui Dumnezeu, pentru ca nu pot s-o perceapa si pentru ca va fi oricum dupa moartea lor si nu mai are importanta.
5. Eu m-am gandit (ca si in cazul mirenilor) la inca o posibilitate - sa ma rog la Dumnezeu sa-l lumineze si sa-l corecteze. Bine, bine, dar pana se intampla asta, daca Dumnezeu considera s-o faca, eu ce fac? Tac si indur?

Situatia este serioasa, v-o spun din proprie experienta. Ajungi sa te simti parasit de biserica, sa nu mai poti sa te spovedesti si sa te impartasesti, sa te duci la biserica si sa nu te simti bine, sa nu te poti bucura de slujba si sa plangi, si sa continui sa te chinui si acasa si tot asa.
In strainatate se mai formeaza si o legatura mai deosebita cu preotul, el devine membru al comunitatii si chiar al familiei tale, ai un contact si in afara bisericii. La fel ca si la sate (in tara), unde preotul este peste tot si stie tot si viene si la o tabla, sau la masa, sau etc.

Am auzit intr-o pilda din Evanghelie ceva ce se potriveste aici f.bine. Poate ca ma ajuat cineva cu citatul cu pricina.
Deci este cam asa: daca fratele tau ti-a facut rau du-te si-ti cere iertare, de mai multe ori, daca nu se indreapta spune-l prietenilor, oamenilor la biserica si tot asa pana se indreapta. Si daca tot nu s-a indreptat, atunci stii ca tu ti-ai facut datoria si pacatul este de acum numai al lui.
Cam asa am putea face si cu un preot. Deci chiar Iisus ne arata ce avem de facut si ca trebuie sa incercam din aproape in aproape, dar trebuie dat in vileag si corectat.
Reply With Quote