Ca sa va raspund la sfaturi:
1. Nu e vorba numai de mine. Mai sunt destule persoane cu nemultumiri.
Unele au plecat din biserica. Au masina si se pot duce mai departe la alte biserici, sau...se duc la slujbe la catolici. Nu stiu.
Solutie ar exista si anume pentru intreaga lume, dar pentru asta trebuie sa se preocupe B.O.R si ar trebui si oamenii sa participe la asta.
Problema de la care pleaca nemultumirile este lipsa de preoti si de lacasuri si de ne-implicare in social, in ajutorarea oamenilor.
Daca ar fi mai multi preoti (vorbesc de diaspora), ar avea timp mai mult pentru oameni, ar sta numai la parohia/biserica lor si ar face totul cum se cuvine si s-ar implica si in social. Acum se alearga ci masina din biserica in biserica, se comunica (sau nu) telefonic, sau prin celular, sau mail. Unii nici de asta nu au timp, sau chef, sau cunostinte.
Si daca ar fi lacasuri, s-ar putea organiza mai multe cu oamenii si slujbele ca lumea si etc.
De asta spun ca ar fi bine si sa mai scriem/cerem la B.O.R, ca poate au uitat de noi ( ca si altii de altfel).
Poate nu stiti ce fac catolicii, protestantii pentru oameni (in social) si alte religii nu mai spun.
2.Noesissa - nu este vorba de materialism in sine la preotul meu, ci doar ca nu este platit (inca nu m-am lamurit cum si cat sunt platiti preotii din diaspora de nu sunt multumiti) si mai trebuie sa mai lucreze suplimentar. Deci din timpul ce ar trebui sa fie alocat oamenilor si bisericii.
Nu are timp si vointa sa se implice in social si ii lipseste blandetea, harul acela special de care vorbeam mai sus, de a fii la sufletul oamenilor, de a-i intelege si mangia cand au nevoie. Si nu avem locul si timpul sa organizam ceva util oamenilor: cateheza (pentru copii si adulti), cercuri de discutii religioase, biblioteca, revista, etc.
Si nu lasa nici macar pe altii sa faca.
3. Noesissa - tocmai ca in tara nu exista si nu este nevoie de asemenea lucruri. Oamenii au in tara duhovnic la tot pasul, biserica deschisa zilnic, serviciu, rude, prieteni, vecini care sa-i ajute, au carti, librarii, biblioteci, au casa si mancare. Aici astea nu sunt si oamenii ai nevoie, sunt singuri si au nevoie. Ca sa supravietuim aici avem nevoie de lucruri care in tara sunt de la sine intelese, exista, dar aici nu.
Sunt oameni ai fara serviciu, fara bani, abia au unde locui, n-au pe nimeni cand sunt la nevoie, sau in spital, nu stiu limba etc.
4. Anca-Miha - cum iti imaginezi tu asta? Tu te duci in tara la fiecare post 8adica 4-5 ori pe an)? Si nici nu-mi place aceasta idee de duhovnic prin corespondenta.
|