View Single Post
Vechi 12.12.2009, 20:33:51
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei_im Vezi mesajul
Desi te-ai exprimat foaaarte foarte vag o sa incerc sa-ti raspund.

In gandirea Sfintilor Parinti, gandire pe care a fost fondata Biserica ortodoxa, filozofia se confunda cu teologia, sau mai bine zis teologia acopera multe domenii ale vietii printre care si filozofia, intrucat gandirea teologica nu se da inapoi de la experiente plasate deasupra firii. Nici filozofia nu a facut asta mereu (desi nu a fost niciodata intru totul crestina), pana la David Hume, conform caruia prin ratiune putem cunoaste doar ce experiem. Am spus si mai sus... stiinta (si filozofia odata cu ea) nu poate fi nici despartita, nici lipita de credinta. Pur si simplu cele doua trateaza subiecte diferite. Spunea cineva mai sus ca stiinta este "medicamentul" religiei. E ca si cum ai incerca sa tratezi o durere de picior cu un medicament pentru raceala...

Conceptul de adevar NU este acelasi indiferent ca esti liber cugetator sau crestin (caci nu vorbim de islamisti aici), pentru ca nu putem vorbi de aceasi substanta. Pentru filozofie adevarul este un concept, pentru crestini el este o peroana.
Foarte buna delimitarea. Pentru logica, sunt in adevar cand ceea ce
e in mintea mea este asemenea cu OBIECTUL din fata mea, pe cand
pentru crestinism, sunt in Adevar cand mintea mea e asemenea cu
SUBIECTUL ABSOLUT, adica Dumnezeu.
Iertati.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.