View Single Post
  #7  
Vechi 14.12.2009, 02:22:25
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Mesaje: 1.826
Implicit

Cred ca este totusi o exagerare maaaare sa spui ca prigoana vine de la EU. Ce treaba are EU in toata treaba asta, cand este logic ca niste partide, deci grupuri de oameni, nu institutii ale Uniounii Europene, au initiat lucrurile astea??

In orasul in care locuiesc in Olanda, la o biserica din apropiere, este o situatie relativ asemanatoare, pe care pe mine ma amuza intr-un fel, mai ales daca o compar cu Romania.

Din cate am citit prin ziare, acum 2-3 ani la una dintre bisericile catolice din oras a fost numit un preot, tanar, care a luat hotararea ca el vrea sa tina slujba in fiecare dimineata de zi lucratoare de la 7:30. Ceea ce inseamna ca bate clopotele in fiecare dimineata la 7:15 punct. O parte din oamenii care locuiesc pe acea strada, am inteles ca nu multi, au fost nemultumiti ca sunt treziti la o ora atat de matinala, incat au facut o petitie impotriva preotului cu clopotul lui si au dus-o la primarie. Primaria a examinat cazul si intr-adevar, zgomotul produs de clopot este mai mare decat limita maxima admisa, si i-au transmis preotului sa nu mai bata clopotul dimineata, decat dupa ora 8 sau 9, sau sa schimbe clopotul cu unul mai putin galagios. Preotul a raspuns ca intelege necazul celor care l-au reclamat, dar, orasul este traditional catolic, si crede ca i se restrictioneaza libertatea religioasa daca ii este interzis sa bata clopotul. simbol al rugaciunii. Apoi, spune ca pentru el liturghia in fiecare zi este deosebit de importanta si nu poate fara, si o face atat de dimineata pentru a da posibilitatea celor care merg la serviciu dimineata sau la scoala sa vina si ei. Mai spune ca a incercat sa gaseasca un clopot mai mic, dar costa prea sump si nu-si permite. Si sa bata clopotele dupa ora 8 nu-i deloc normal daca slujba incepe la 7:30. Apoi clopotul bate doar un minut in fiecare dimineata. Si mai spune ca oricum el si cei prezenti se roaga in timpul slujbei pentru toata lumea, inclusiv si mai ales pentru cei nemultumiti.

Ca urmare, am impresia ca a fost dat in judecata, si primaria a spus ca ii da amenda cate 5000 de euro pentru fiecare dimineata in care bate clopotul, ceea ce a si facut. Preotul nu s-a lasat, a continuat sa tina slujba in fiecare dimineata devreme si sa bata clopotul, si pana la urma, am impresia ca a castigat procesul intentat de organizata de cetateni nemultumiti, iar primaria pana la urma a lasat balta toata afacerea, si pana in ziua de azi, preotul continua sa isi tina slujbele matinale.

Preotul este intr-adevar de factura mai traditionalista, slujba o tine cu fata spre rasarit, nu spre oameni cum se obisnuieste in multe biserici catolice, nu demult a cumparat niste icoane bizantine pentru altar care s-ar potrivi dupa stil in orice biserica ortodoxa, iar azi a tinut liturghie pe stil tridentin.

Ideea este ca lucrurile prapastioase care sunt in prima postare se pot intampla doar cand acele simboluri nu mai sunt vii nici macar in inima celor care ar trebui sa creada in ele. Trebuie doar cu indrazneala, curaj, politete, si zambetul pe buze sa sustinem ceea ce credem si sa nu lasam secularizarea sa patrunda in sufletul nostru. Daca simbolurile publice cat intr-adevar in trivialitate -- cum s-a intamplat si cu crucifixele italiene, atunci sigur, vor veni vremuri, si deja au venit in unele locuri, in care ele vor fi contestate. UE nu are nici o treaba cu lucrurile astea, nu iti impune sa uiti sa iti faci cruce, sau sa uiti ce inseamna un clopot care bate, ci doar constata ca unele lucruri si-au pierdut insemnatatea si valoare, sau chiar au castigat insemnatate in sens opus, asa ca e bine sa se renunte la ele. Dar din nou, asta depinde de noi, cei care credem si de puterea cu care ne putem face vizibila, in mod discret, bineinteles, credinta. Daca stam in barlogul nostru, nu se ajunge decat la extremism de un fel sau de altul.
Reply With Quote