Citat:
Lumina de la Ierusalim este o mare taina, o taina care aduce bucurie si cred ca a o folosi in asemenea discutii este tot o forma de batjocorire.
|
Andrei, treaba e simpla, hai sa o luam babeste, si sa lasam ideea de"taina" un pic afara, de dragul argumentatiei. Avem doua posibilitati:
1.Se face verificare stiintifica si se confirma ca neexplicat ==> minune. Biserica are de castigat la capitolul imagine, enoriasii au de castigat si se confirma faptul ca e minune.
2. Se face verificare stiintifica si se confirma ca e pacaleala (fosfor sau altceva, whatever). Biserica are o modalitate in minus de a prosti lumea, iar enoriasii nu se mai calca in picioare in fiecare an, la o minune falsa.
Cunoasterea nu e ceva rau. Indiferent de "taina".
Citat:
Intr-un fel te inteleg cand spui ca Biserica a dus mereu un razboi cu stiinta. desi acest lucru nu s-a intamplat, inteleg care sunt motivele pentru care spui asta.
|
Andrei, Biserica Catolica a dus un razboi constant, in Europa de Vest, impotriva ideii ca Pamantul e rotund si impotriva heliocentrismului. In mod sigur ai auzit de Bruno sau Galilei.
Iti atrag de asemenea, atentia, ca in general, biserica s-a opus oricarei forme de scepticism sau gandire critica (iar acestea sunt motoarele progresului stiintific).
De asemenea, te rog sa arunci un ochi asupra istoriei, si sa observi ca, din momentul in care crestinismul a devenit dominant in Europa si pana la Renastere, descoperirile stiintifice au fost exact 0. Europenii au descoperit calculul diferential si integral in sec. 3 i.c, si dupa aia, pana la Newton, cercetari in matematica au fost intreprinse de chinezi, arabi si indieni, nu de crestini europeni. Astronomia a fost un al domeniu peste care s-a asternut tacerea. Astrolabul a devenit un obiect interzis, iar astrariumul a fost pierdut timp de o mie de ani, pana a fost reinventat.
Discutam practic, de 1000 de ani de intuneric stiintific, izvorat din dorinta de monopol asupra informatiei manifestata de biserica crestina.
Imagineaza-ti unde ar fi lumea acum, si cum am trai, si ce nivel de cunoastere asupra lumii inconjuratoare am avea, daca religia nu intervenea cu acest mileniu intunecat in istoria Europei. Uitandu-ne la cate s-au descoperit in ultimii 200 de ani, de cand biserica nu mai are influenta asupra cercetarii stiintifice, si imagineaza-ti ce s-ar fi putut descoperi intr-o perioada de 5 ori mai lunga.
In Europa de Vest in acest moment (mai putin in America, unde ipocrizia si political corectness sunt o parte importanta a societatii) religia este subiect de dezbatere deschis. Se discuta, se analizeaza, si abordarea este de multe ori, una critica. Nu se considera subiect tabu, si nici nu ar trebui sa fie.
In Romania, desi suntem stat laic, evolutia nu se studiaza in scoli. Chiar crezi ca BOR nu a avut nimic de zis in legatura cu asta?
Citat:
Incearca sa faci o comparatie.Daca tu ai avea un fiu si el i-ar zice tata altuia,ti-ar placea?Nu ma refer ca l-ai omori,ci ca nu poti spune ca inchinarea la idoli e un "simplu motiv".In schimb,Dumnezeu creaza sufletele.Daca un pictor devine faimos si insira picturile prin toata lumea,la care,dupa vreo 10 ani,vrea sa le rupa,nu are dreptul?
|
Daca fiul meu i-as zice "tata" altuia, as incerca sa aflu de ce, nu l-as omori/ Vezi? Pana si eu, limitat cum sunt, pot gasi o alternativa.
Paralela cu tablourile e stupida, scuza-ma. Oamenii aia ucisi cu sutele de mii de dumnezeu nu sunt tablouri (adica obiecte fara constiinta). Sunt oameni, asa primitivi cum erau, cu ganduri, sperante si planuri. Cum te simti daca eu te compar acum cu o masa de bucatarie? Ai avea ceva obiectii?
Citat:
Daca ai fi citit Biblia,ai fi vazut cum,atunci cand evreii au cazut in pacat,ani la rand le-a trimis prooroci sa strige prin piete,sa le spuna ce vor pati daca nu se intorc.
|
Aha. Deci tot ce a putut face dumnezeul omnipotent pentru a da o sansa oamenilor alora a fost sa trimita prooroci prin piete. Am inteles.
Cred ca nu intelegi sensul cuvantului "dovada".
Citat:
Asa ca mai inainte de a emite pareri pseudostiintifico si demonice e mai bine sa ne vedem pacatele si sa-L marturisim pe Dumnezeu pana cand ne mai aflam in acest trup.
|
Antonia draga, cu pseudostiinta se ocupa religiosii, nu eu. In al doilea rand, o sa observi ca mai tot ce am scris mai sus nu se bazeaza pe stiinta, ci pe ratiune, si pe intrebari de bun simt asupra textelor biblice, pe care nu mi le pun dar eu, ci orice om cu un pic de simt critic.
In al treilea rand, am cazut amandoi de acord ca sunt damnat, si o sa merg in iad. Chiar tu mi-ai urat asta. De ce te mai obosesti sa scrii aici? Daca tot nu ai argumente, in afara de a-mi aduce aminte ca sunt pacatos si God is watching...