Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Sf. Ioan Scararul spune ca oamenii patimasi dau impresia ca sunt strapunsi la inima, iubitori iar cei înfrânati dau impresia ca sunt reci dar ambele aparente sunt false.
Iubirea decurge din înfrânare si din nimic altceva. Înfrânarea e baza tuturor virtutilor.
|
Draga Traditie, citeam undeva un interviu cu Parintele Teofil, in care cel care lua interviul tot pomenea de "Sfantul Ioan Scararul zice ca..." .... , "da, dar Sf. Ioan Scararul ... " etc, la care la un moment dat Parintele Teofil ii raspunde: " Dar mai lasa-ma domne cu Sf. Ioan Scararul, ca el a scris pentru calugari". Daca vrei, pot sa si reperez interviu pe crestinortodox.
Toate modelele mele pe care le-am vazut de jertfelnicie si dragoste au fost
extrem de calde, nicidecum reci.
Tu zici ca iubirea decurge din infranare. Eu zic ca iubirea este manifestarea cea mai apropiata de existenta Sfintei Treimi, si ca de aici decurge ea, cum zice si Sf. Ioan (Evanghelistul): "Dumnezeu este iubire".
Infranarea este, dupa cum stii, inceputul virtutilor, dar dragostea face ca omul sa avanseze pe scara indumnezeirii. Corinteni 13 exprima cred cel mai bine relatia aceasta intre dragoste si libertate, cred ca acolo este cheia. Nu trebuie scoase lucrurile din context, cred ca tocmai in contextul iubirii trebuie intelese pentru mireni si scrierile Sfintilor asceti. Altfel, noi riscam sa nu intelegem nimic.