View Single Post
Vechi 16.12.2009, 20:12:40
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit Atentie!!!Esti foarte aproape de sectari

Citat:
În prealabil postat de raluca.nechifor Vezi mesajul
Draga Sophia,

Am citit cateva dintre mesajele tale, un mesaj al "Inchizitorului" si alte cateva raspunsuri. Intrebarile tale sincere dar si raspunsurile ocolitoare pe care le-ai primit m-au determinat sa-mi spun si eu parerea (de fapt parerile) referitoare la religia ortodoxa si la adeptii ei si-mi voi asuma ploaia de critici.
In primul rand, ma simt obligata sa anunt ca vorbesc in calitate de simplu ortodox, "pareri neavizate",cum ar spune unii, caci nu am studiat religia intr-o facultate cu profil teologic. Ceea ce stiu despre "Doamne-Doamne" am invatat intai de la bunica mea care in copilarie ma ducea saptamanal la biserica, ma invata rugaciuni, ma invata sa ma inchin in fiecare seara(fara nicio exceptie, oricat de obosita sau bolnava as fi fost) si ma invata sa nu mananc "de frupt" miercurea, vinerea si in posturile de peste an. Apoi cand am invatat sa citesc, am rasfoit vechiul testament, am citit noul testament si cateva carti religioase (am citit si asa zisul "Talisman" care acum mi se pare o prostie la fel de mare precum mass-urile de pe messenger, caci dragostea lui Dumnezeu nu poate fi conditionata de numarul de carticele cumparate si daruite).
Stiu ca "inchizitorii" de pe acest forum vor fi consternati de ceea ce voi afirma, dar prefer sa fiu sincera si sa spun ca eu ma simt foarte impacata cu Dumnezeu, dar nu si cu religia ortodoxa. Am sa explic si de ce: sunt de acord ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, dar a fost scrisa de oameni (care si-au lasat amprenta mentalitatii vremurilor lor), sunt de acord ca trebuie sa ne marturisim pacatele, dar nu vad de ce am avea nevoie de un tertz duhovnic care sa hotarasca gravitatea pacatelor, cand eu stiu cel mai bine ce regret si ce nu (eu am inceput sa ma spovedesc doar in fata lui Dumnezeu si in felul acesta mi se pare mai sincer pt ca astfel El vede cat de mult regret faptele pe care eu intradevar de consider pacat si nu trebuie in timpul marturisirii sa ma intreb de ce sa ma caiesc pt unele fapte pe care desi le-am facut din dragoste, duhovnicul le considera aproape de neiertat), cred ca Dumnezeu ne iubeste, dar nu pot sa cred ca trebuie sa ne fie teama de El (detest sintagma "cu frica de Dumnezeu", daca si de El trebuie sa-mi fie frica, atunci cine ne mai apara?de cine sa ma simt ocrotita, daca nu de El?), cred in Dumnezeu dar nu si in "Sfintii Parinti"(sunt de acord ca au avut si ei parerile lor, dar nu ca trebuie sa luam aceste pareri drept litera de lege, ca doar avem o Biblie) etc.
Cat despre intrebari si raspunsuri, cu totii am avut. Eu cred ca cele mai bune raspunsuri vin tot din interior. Degeaba iti vor spune altii cum sa gasesti Calea, daca sufletul tau nu simte asa. Sfatul meu este:intreaba-te pe tine, si astfel iti va raspunde Dumnezeul din tine. Increde-te mai degraba in raspunsurile interioare si vei vedea ca relatia ta cu El va fi una mai impacata, mai destinsa. Daca simti ca te poti salva doar ducand viata austera a calugarilor, inseamna ca asa este. Dar daca tu simti ca Dumnezeu te iubeste ducand o viata normala,de om al societatii in care traiesti, din nou,iti spun ca asa este. Important este sa te asculti pe tine, pt ca Dumnezeu ne raspunde cu adevarat (chiar daca uneori nu avem curaj sa credem ca asa este) si doar facand ceea e simtim ca El ne raspunde vom fi cu adevarat impacati cu El.
Nu sunt un model demn de urmat, dar cand vreau binele cuiva ii doresc sa aiba o relatie cu Dumnezeu, cel putin la fel de impacata precum este relatia mea cu El. Si din tot sufletul iti doresc acest lucru.
Imi cer scuze daca am plictisit postand un mesaj prea lung, dar eu simt ca Dumnezeu ne iubeste si ca e de acord cu inrederea in sine, fara sa o judece trufie, asa cum am citit pe aici, la fel cum e de acord si cu valorizarea corpului omenesc (atat de denigrat de crestinii evului mediu) care nu e doar lacasul Duhului Sfant, e creatie divina si in consecinta trebuie valorizat la fel de mult precum sufletul.
Sophia, ai incredere in tine! Sfanta Treime sa-ti ajute in tot ceea ce-ti doresti si sper ca iti vei gasi toate raspunsurile si pacea interioara
Draga Raluca,in cateva cuvinte vreau sa-ti spun ca spovedania la preot aduce iertarea pacatului savarsit.Nu se pune problema ca tu ai/sau nu ai o relatie cu Dumnezeu.Chiar relatia care o ai cu Dumnezeu presupune ca stie despre pacatul tau,ca-i vorbesti de ceea ce faci, sau de framantarile tale.Si te intrebi ca dealtfel multi altii(multi dintre sectari)de ce trebuie sa ma mai spovedesc la preot odata ce Dumnezeu i-mi stie pacatul?Eu am mai scris undeva ca Dumnezeu a lasat apostolilor iertarea pacatelor,"Si cate veti lega pe pamant vor fi legate si in ceruri,iar cate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in ceruri".Aceasta dezlegare inseamna izgonirea demonului care ne-a impins la pacat,indepartarea tuturor gandurilor care ne tulbura,si in felul acesta ne putem impartasi cu Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos fiind curati la suflet si la trup.Purtand in noi demonii si pacatul cum vom mai fi in stare de aceasta,cu nevrednicie ne impartasim dar,primind osanda vesnica.Apoi sa stii tu ca de fapt Dumnezeu face aceasta lucrare prin preot cu Harul Duhului Sfant.Si din invatatura ortodoxa stim ca harul Duhului Sfant se pogoara numai la rugaciunile de invocare a preotilor ortodocsi,si numai in Biserica Ortodoxa datorita succesiunii apostolice..Asa le-a randuit Dumnezeu,asa le urmam fara a ne abate de la invatatura lasata prin Sf.Traditie si de Sf.Parinti.Aceasta gandire eretica precum ca nu e nevoie de spovedanie este foarte periculoasa,aparenta pace si liniste pa carte multi sectari o incearca este foarte inselatoare.Crestinul,cel care totusi a ajuns sa dobandeasca pacea sufleteasca,este mereu razboit de vrajmas cu multe incercari si ispite.Cine nu are ISPITE nu este PE CALEA CEA BUNA.Crestinul in toata viata lui are lupte si ispite,in felul acesta dobandeste duhovnicie,in felul acesta se curata de patimi.Sa nu crezi tu ca DESPATIMIREA(cea mai inalta lucrare a crestinului pentru dobandirea vietii veznice)se dobandeste doar zicand o rugaciune,doua si ne-am mantuit.Este nevoie de multa asceza.Deaceea omul are nevoie de preot duhovnic care sa-i dezlege pacatul si sa-i dea sfatul cel bun pentru a lupta cu patima si cu vrajmasul.Asa facand pacate zilnic si crezand ca Dumnezeu le iarta cu o simpla rugaciune este mare inselare,nu este conform cu invatatura ortodoxa.Sfatul meu la "parerea ta"este sa cauti sa aprofundezi ortodoxia ,citind cartile sf.parinti si urmand sfaturile duhovnicului.Dumnezeu sa-ti ajute!