View Single Post
Vechi 18.12.2009, 00:40:41
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Am recitit cele doua Omilii Despre Post ale Sf. Vasile cel Mare si intr-adevar nu aduce exceptii la tinerea Postului. Chiar dimpotriva, spune ca e bun atat mamelor, cat si bolnavilor.
Imi cer de aceea scuze, ca am scris din memorie anumite lucruri, fara sa le verific - caci doar o privire daca mi-as fi aruncat pe Omilii, as fi realizat ca Sfantul vorbeste doar in favoarea tinerii Postului - ceea ce a facut ca sa-i atribui Sf. Vasile, cele citite din alte carti ortodoxe, in care intr-adevar se mentioneaza cazuri de exceptie.
Ii multumesc deci fratelui Zaharia, ca m-a atentionat, caci scopul nu este ca eu sa am dreptate, ci ca cele scrise aici sa fie corecte.
Frata, nu numai ca nu m-am suparat, ci chiar m-am bucurat, fapt pentru care iti multumesc. Eu din greseli invat cel mai bine. Doamne ajuta!
Pidalionul prevede in Canonul 69 oprirea postului in caz de boala:

Canonul 69
Daca vreun Episcop sau Prezbiter, sau Diacon, sau Ipodiacon, sau Citet, sau cantaret, sfantul marele Post nu-l posteste, sau miercurea, sau vinerea, sa se cateriseasca. Fara numai de s-ar opri pentru boala trupeasca. Iar de ar fi mirean, sa se afuriseasca. (Sobor 6: 29; 89; Laodiceea 49, 51, 52; Petru 15; Dioni: 1; Timot.8, 10;9)

In Tālcuire se precizeaza ca nu pentru Pasti si nu pentru Cruce postim, ci pentru pacatele noastre... De aceea cu totii suntem chemati sa postim petnru a ne curati de pacate.
Reply With Quote