Citat:
În prealabil postat de bmadalin
Daca citesc din evanghelie, ma pot concentra si-mi sta mintea acolo.
La fel si din psalmi sau vreo carte din sfintii parinti.
Cand citesc rugaciunile de seara sau de dimineata sau acatiste imi fuge mintea.
Ca si copilul mic in biserica, eu trag de ea si ea fuge...
Eu citesc si-mi vin in minte toate treburile lumesti: de serviciu, ce am facut, ce n-am facut, o gramada de lucruri...
Ce ar putea fi rau cu mine, si cum as putea sa remediez?
|
In primul rind, in concepria si practica ortodoxa facerea rugaciunilor (numite si ,,pravila de rugaciune zilnica")este numai in cadrul uni canon. Asta inseamna ca trebuie sa ai un duhovnic care sa te spovedeasca si sa-ti fixeze un canon . Rugaciunile facute de capul nostru , inafara canonului , sunt aproape, aproape zadarnice . Taina marturisirii si ascultarea de duhovnic in ortodoxie este esenta trairii ortodoxe. In plus, nici o carte sfinta gen Biblie sau Psaltire nu se citesc fara binecuvintare ! mare atentie !
In al doilea rind ar fi trebuit ca duhovnicul tau , mai intii, sa te informeze si apoi sa-ti imbogatesti tu insuti cunostiintele, viata si practica ortodoxa despre lucrarea, viclesugurile si lupta duhovniceasca cu ispititorul. Uite un exemplu dat chiar de tine dar care se intimpla tuturor : daca ai face orice in timpul zilei te gindesti sau nu la serviciu si inca la o gramada de lucruri dar daca te asezi sa faci pravila pai atunci vine ispititorul (care uraste mult rugaciunea crestinului vrind sa o risipeasca de graba)si te bate cu ginduri de tot felul incercind sa te opreasca sau sa ai un folos minim. De asemenea , daca termini cumva canonul sau daca trebuie sa te opresti urgent si pe neasteptate din canon ...inceteaza si gindurile care tabarisera mai inainte asupra ta cu tarie si nu te mai chinuiesc! In concluzie :
Orice rugaciune (pravila intreaga) se face numai cu binecuvintarea duhovnicului !
Invata si te obisnuieste cu lupta cu ispititorul , tot cu ajutorul duhovnicului !
Iata parerea mea ... dar a ma crede si a alege este insa partea ta !