Citat:
În prealabil postat de sophia
@ florinbrasov:
"...ca o femeie venita de departe la Sihastria pt. necazuri mari..."
Femeia avea necazuri si venise la par.Cleopa sa ceara ajutor si el o ameninta cu bastonul. Asta reiese din povestirea lui Zaharia.
Ispitele cu desfranarea la preoti - da, si cum spui tu, sotiile lro au raspundere, dar cei divortati ar trebui sa se re-casatoreasca si ei, caci asa au si ei dar si femeile din jur ispite mereu.
@Fani - pai eu stiam (asa am inteles si din lucrarea Sf. Ioan Gura de Aur), ca in vremea sa (cel putin) preotii nu se casatoreau. Abia mai tarziu au avut voie. Nu stiu sigur, eu asa am inteles.
|
1. Unii parinti sunt mai aspri si mai aspri si cu ei insisi, daca cineva ii numeste sfinti sau clarvazatori se supara pentru ca sunt smeriti. In fine, alta scuza nu gasesc. ;-) Exista si in pateric astfel de povestiri. Sa nu ne grabim sa judecam.
2. Desi teoretic un preot divortat nu se mai poate casatori (si chiar nu mai poate sluji), se fac adesea pogoraminte si se recasatoresc. Dar nu oricine divorteaza are neaparat chef sa se recasatoreasca, dupa deceptia traita.
3. Cred ca ai inteles gresit, preotii erau in general casatoriti, singura exceptie o faceau calugarii care erau cateodata hirotoniti preoti. Sf Ioan vorbeste poate mult din proprie experienta, el nefiind casatorit.
Daca citesti epistolele sfantului Pavel ai sa vezi ca el spune ca multi dintre apostoli (care erau episcopi!) erau casatoriti (si isi luau sotiile cu ei - cum ti-am zis in alt topic ;-))
Craciunul cu bucurie si binecuvantare! Fac un post de forum pana la Craciun. ;-)