@Miha-Anca si Zaharia_2009 - eu tot nu inteleg si exemplul dat nici nu este potrivit discutiei/firului.
1. Era vorba aici despre preotii de mir si femeile din parohie si cum se cuvine sa ne purtam cu preotii.
2. La exemplul cu par. Cleopa nu era vorba de aspectul cu clarviziunea. Nici nu stiu ce intelegeti voi prin asta.
Zaharia, ai vazut intamplarea, sau ti s-a povestit?
Eu am inteles ca femeia avea necazuri si avea nevoie de ajutor si s-a dus la par. Cleopa. Exact ce anume vroia cu clarviziunea nu stiu. Pentru mine asta inseamna de ex. si numai un sfat bun.
Eu la explicatiile voastre cu diavol si mai nu stiu ce nici nu m-am gandit.
Voi si par. Cleopa ca asa buni credinciosi ce sunteti, cum de va ganditi imediat numai la ce este rau? Cum ajungeti la asa explicatii absurde?
Ce duh o stapaneste pe femeie? Ce ispita de la cel necurat?
Ca unii monahi au anumite daruri, sau lumea ii considera asa si ii cauta pentru ajutor este ceva nu tocmai in regula si sigura ca apare si acea mandrie si vina este amestecata, dar nu vine de la diavol, ci de la om si este amestecata (adica vinovati sunt mai multi: si monahii insisi, si cei ce-i cauta si biserica pentru ca ne indeamna la a tulbura monahii si pe ei sa devina duhovnici pentru mireni etc.)
Dar ca sa spui ca vine femeia cu duhul rau, sau preotul cu lacrimi in ochi cu nu stiu ce ca sa-l ispiteasca...este exagerat. Nu mi-a trecut prin cap.
Pe mine m-a socat reactia par. Cleopa. Era mult prea dur si nu ajuta pe cei in nevoie. Nu asa se ajuta ci cu un sfat real. Asata cauta oamenii la duhovnic.
Mi s-a intamplat si mie sa auda ca o fapta buna si din suflet sa fie pusa sub semnul "daca vine de la diavol", sau gesturi sa fie interpretate aiurea.
Nu mi se pare normal ca un duhovnic sa refuze sa te ajute, sa se indeparteze de tine cand ai nevoie, sau sa te ameninte cu batul.
La par. Cleopa am mai intalnita asa duritati si eu una nu le inteleg si nu le accept.
Iisus spunea ca cei bolnavi sa mearga la doctor mai ales, nu cei sanatosi, caci aceia au nevoie de el, adica cei pacatosi si cu probleme sa mearga la preot si sa fie ajutati, nu cei care nu au probleme si nu au nevoie.
Poate ca am inteles eu gresit aceasta pilda?
|