Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
caut sa vad daca exista macar o situatie in care cuvintele Mintuitorului nu se adeveresc : ,,... omul se judeca dupa faptele sale iara nu dupa vorbe " pt. ca desigur din vorbe suntem ,,mari" (desi uneori nici din vorbe !) dar din fapte ...nici pe departe !
|
Frate Zaharia, am incasat de la Mantuitorul o lectie foarte-foarte utila, si anume ca
nu sunt si nu pot face absolut nimic fara Harul Lui. Punct. Orice as incerca sa fac fara acest har, este zero, multimea vida! Si m-a umilit, pentru ca meritam. Chiar incepusem sa ma cred cineva - uite cat ma rog, postesc, merg la biserica, fac pomeni, cine mai e ca mine si ca fariseul? Pai nu era mai bine sa fiu doar vamesul? Eu zic ca da!
Citat:
Dar nu acesta este scopul pt. care am revenit ci altele doua : chiar daca eu sunt un pic mai acid cu tine (evident pt. anumite greseli ale tale)se vede ca ai si ca aveti duhovnic calugar si probabil ca este f. bun.
|
Probabil?!Pro-ba-bil?!...Frate Zaharia, de mine poti sa spui ce vrei, mai ales ca ai dreptate (din nefericire),
dar de duhovnicul meu NU! Nu probabil, ci sigur este foarte bun! Si chiar daca n-ar fi asa, la spovedanie ne intalnim cu insusi Mantuitorul, sau nu-i asa, fratele meu mai mare?...
Citat:
Dar vreau sa mai adaug, strict la povestea ta, faptul ca in mod frecvent ortodoxii capata coportament eroic (nu este cazul tau decit oarecum) neoprotestant si atunci cind nici nu-ti da prin minte ii vezi explicind cu zel ,sustinind ortodoxia sau chiar incercind sa aduca la dreapta credinta lapsi sau credinciosii altor religii. Asa ceva nu este specific ortodoxiei si chiar daca aduci la dreapta credinta 100 de necredinciosi nu este sigur ca te si vei mintui indiferent ce vei mai face apoi. Dar, in cadrul poruncilor bisericesti (a se vedea indreptarul de spovedanie)avem datoria de a arata, a informa , a incunostiinta pe oricine care este dreapta credinta si de ce . Restul , ca acestia accepta , ca sunt sau nu de acord, ca vor chiar mai mult (adica sa imbratiseze ortodoxia) este cu totul altceva . Doar informam dar alegerea este a celuilalt ! Eu personal spun oricarui adult care este dreapta credinta si de ce este ea dreapta dar de la a treia contradictie , persiflare, atac sau ridiculizare renunt.
Cu copii am mai multa rabdare si staruinta... dar nu iluzorie . Pe infometatul de la malul lacului trebuie sa-l inveti sa pescuiasca dar daca pina la urma chiar va vrea sa pescuiasca sau nu este doar treaba lui !
|
Acuma ma simt datoare sa mai fac o precizare: pentru aceeasi "vina", la spovedanie
- dupa ce preotul-calugar s-a asigurat ca am stat totusi "drept", eu am primit un canon de nu m-am vazut, fiindca m-am mandrit, crezand ca sunt cineva, dar defapt nefiind suficient pregatita si riscand, astfel, sa fac sufletului aceluia mai mult rau prin hulele pe care le-as fi provocat iar
- sotul meu? NIMIC! mai mult "mergi in pace, fiule! ai procedat corect" (oricum, el nu se simtea vinovat de nimic, dar de gura mea si ca nu cumva sa-i ramana vreo pata pe suflet, a spus si acest "potential pacat" si anume ca nu a inceput o polemica cu acest om)