Cred ca trebuie nuantata problema.
Marijuana e un lucru, iar chestiile care se vand acum in magazinele care profita de un vid legislativ sunt cu totul alt lucru.
Citeam un articol acum cateva saptamani despre faptul ca marijuana e mult mai safe, pentru ca se foloseste de mult timp, si s-au facut tot felul de studii si se cam stie ce riscuri implica, pe cand toate chestiile astea care au aparut in magazine sunt chimice, nimeni nu stie ce e in ele, si nu sunt controlate in nici un fel.
E ironic, dar in acest moment daca esti prins cu o tigara cu marijuana la tine, cu toate ca e a ta si oentru tine, faci inchisoare pana la 3 ani. Daca te prind cu chimicale despre care nimeni nu stie mai nimic, e OK, ca avem un vid legislativ pe tema aia.
Parerea mea e ca drogurile usoare nu sunt o problema foarte mare, ele tin de teribilismul varstei in unele cazuri, si de consum constant, dar moderat si atent in alte cazuri. Am mers in Amsterdam acum un an si eram foarte curios sa vad cam ce fel de oameni vin in coffee shop-uri sa fumeze iarba. Am ramas surprins sa vad ca sunt oameni perfect normali, iesiti cu prietenii la o tigara dupa munca de birou in acelasi fel in care altii ar iesi la o bere. Totul tine de moderatie si de a face o alegere informata.
Flagelul Romaniei in acest moment este pe departe alcoolul, care face ravagii, mai ales in zonele rurale. Pe departe mult mai accesibil decat orice alt drog, e legal, si dependenta se instaleaza comod, pentru ca de multe ori, pana sa isi dea seama cei din jurul tau ca bei prea mult si sa te atentioneze, deja esti dependent.
Educatia este singura sansa pe care o avem, dar si pe aia o aruncam la gunoi, in cele mai multe cazuri. La fel si cu educatia sexuala, se prefera a nu se aduce vorba de droguri, din teama stupida ca daca le mentionezi cumva, copiii se vor apuca de curiozitate. De parca nu ii asteapta dealer-ul la coltul scolii, oricum.
Romania are o problema de ipocrizie si iresponsabilitate, dupa parerea mea, gasita in mai toate straturile sociale. Ipocrizie pentru ca avem probleme reale de educatie (sexuala la adolescenti, referitoare la droguri mai la orice varsta, civica din nou, cam pe peste tot) dar ne credem cei mai tari din Europa si credem ca putem da lectii la altii, si iresponsabilitate pentru ca, pana la urma, nu ne pasa. Nepasarea e prezenta la toate nivelurile, de la politician pana la maturator de strada.
Nu stiu daca e o mostenire din comunism, de suntem obisnuiti sa ne asteptam sa faca Statul chestii care tin de responsabilitate individuala, sau e o chestie care tine de caracterul balcanic. Imi place tara mea, si imi plac romanii (sau cel putin cei din jurul meu) dar tare ne-ar fi prins bine safim un pic mai ... nemtzi.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
|