Citat:
În prealabil postat de georgeval
Se vede clar ca nu exista o precizare terminologica. Nu sunt sinonime cuvintele icoana, simbol , idol. In icoana noi reprezentam o persoana care a existat si exista in realitate. Idolul insemna tocmai reprezentarea unei divinitati care nu exista in realitate. Cunoasterea deplina in ortodoxie se realizeaza prin act, cuvinte si imagini. Eliminand imaginea- negam relaitatea intruparii Fiului. Adevaratul duh este cel care marturiseste ca Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat. Icoana este o marturie a intruparii Fiului lui Dumnezeu.
|
Precizarea terminologică nu rezolvă problema dvs. Idol poate însemna mai mult decât reprezentarea unei divinități păgâne inexistente. Idol poate fi chiar și un star de cinema sau un sportiv, sau oricine poate lua ilicit locul lui Dumnezeu. Or icoanele maicii Domnului, sfântului Nicolae, sf. Gheorghe și așa mai departe tot "Pantheonul ortodox", chiar iau locul lui Dumnezeu în închinare, cinstire și recunoaștere a calității de Mijlocitor și Mântuitor.
Închinarea în ortho-doxie ar trebui să fie
doar în duh și adevăr (Ioan 4,23.24), nu în imagini. Acestea nu au ce cauta în actul de închinare. Recunosc eventuala lor valoare educativă, pedagogică (poate chiar și artistică) pentru cei care nu au o experiență spirituală suficient de matură, dar nu au ce căuta în actul închinării!