,,sa fim tratati cu respect si sa primim raspunsurile pe care le consideram bune "
Avind la baza aceiasi atitudine prezentata in postarea anterioara, smerenia si iarasi smerenia adevarata in comparatie cu pretentiile lumesti, umaniste evident inradacinate in inima de ,,lumea lumesca", am revenit sa prezint o alta atitudine similara . Aceasta ii apartine parintelui ieromonah Calistrat de la Sf. Min. Birnova(Moldova) si se gaseste pe unul din CD-urile sale cu predici. Se stie ca pt. predicile sale crud de reale si de acuzatoare pt. actuala si iluzoria viata duhovniceasca in care se scalda mare parte din valahi cit si pt. calitatea si slujirea castei arhiereilor acest parinte a fost interzis de la slujire si predicare chiar de catre mitropolitul Moldovei IPS Daniel (in urma cu 4-5 ani).
Deci , intr-una din zile ,in care parintele spovedea a sesizat ca o femeie in jur de 45 ani , prezentabila, eleganta si cu o morga pretentioasa , femeie sigur de oras, nu se grabea la spovedanie lasind pe altii inaintea ei . A tot lasat asa pina a ramas ultima . Ajunsa sub patrafirul parintelui i-a spus :,, parinte, cred ca mai aveti rabdare sa ma ascultati pe indelete si sa nu ma grabiti caci voiesc sa ma marturisesc adevarat ! Stiti, eu sunt profesoara N." La aceste precizari parintele a raspuns : ,,Ei , si ce daca sunteti profesoara N. si ati tinut sa spuneti asta ,sa o precizati de la inceput ?... de ce nu mergeti atunci sa va spovediti la un profesor ...si ati venit la un calugar prapadit ? Ati vazut eu ca intreb pe cineva ce este sau ca ar avea importanta cine este ? Mergeti va rog si va spovediti la scola si nu la minastire !
Profesoara si-a dat insa seama ce greseala a facut , si-a cerut iertare, si-a insusit mustrarea parintelui si in cele din urma s-a spovedit fara a mai astepta sa fie tratata cu respect !
|