View Single Post
Vechi 23.12.2009, 19:59:06
generalulmaximus generalulmaximus is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.12.2009
Implicit botezul al ll lea

Botezul adevarat , din cate am citit , la ortodocsi trebuie facut prin cufundare si nu prin stropire sau turnare ( lucru pe care preotii pe stil vechi il condamna pentru ca a devenit o practica obisnuita pentru BOR , mai ales in Ardeal.)
Eu am fost botezat pe stil nou prin cufundare totala in cristelnita si totusi acest botez nu este considerat ca fiind valid de preotii pe stil vechi.De ce trebuie sa mi se citeasca iarasi dezlegarile si refacuta taina mirungerii?Cine o considera pe cea facuta corect , zic eu, de preoti atunci la botez ca fiind necompleta?Mirul din BOR nu este bun?????????
Stiu despre faptul ca tot de la Ierusalim il cumpara si unii si altii , chiar de pe "piata neagra"(sigur si unii si altii).
Disputa despre calendar o vad ca fiind o remiza , atat unii cat si altii au argumentele lor.
Dar practica asta "neprimitoare" ,dupa parerea mea, derulata de preotii pe stil vechi mi se pare putin deplasata.
Daca mergi la o biserica pe stil nou primesti de la duhovnicul pe stil vechi canon , pe cand am vorbit cu preoti pe stil nou care nu dau ca fiind pacat sa mergi la bisericile pe stil vechi.
Nici un preot pe stil vechi nu spovedeste sau impartaseste pe un om pe stil nou , desi acest lucru se intampla la Ierusalim si Muntele Athos , biserici care nici ele nu au schimbat calendarul iulian.
De ce atata izolare?
Se poate lua modelul de la cele doua biserici si pune in practica de biserica pe stil vechi?
Atat deocamdata.Astept un raspuns si dupa accea mai pun cateva intrebari.
Acestea sunt intrebari care ma vizeaza direct , iar in polemica calendarului inca nu intru.
Reply With Quote